Šķēlem jādodas liecināt augusta beigās • IR.lv

Šķēlem jādodas liecināt augusta beigās

20
Kaspars Krafts, F64
Baiba Rulle

Prokuratūrā turpinās izmeklēšana kriminālprocesā, kurā skaidro “Kempmayer” patiesos īpašniekus

Apvienības “Par labu Latviju” (PLL) līderim Andrim Šķēlem augusta beigās būs jāatvēl laiks, lai sniegtu liecības Rīgas apgabaltiesā tā sauktās digitālgeitas lietas iztiesāšanā. Rīgas apgabaltiesa ekspremjeru un PLL līderi, kā liecinieku, uz tiesas sēdi aicinājusi ierasties 24.augustā, liecina prokuratūrā sniegtā informācija.

Otrdien, pēc apvienības PLL preses konferences, Šķēle jautāts, vai zina, kad viņam jādodas liecināt, teica, ka nezinot, taču “mana sekretāra to noteikti ir ieplānojusi kalendārā.” Iepriekš Šķēle presei norādīja, ka uz tiesu liecināt dosies, jo tas esot katra Latvijas pilsoņa pienākums sniegt patiesas liecības, lai nodibinātu taisnību. Ceturtdien uz īsziņā nosūtītu jautājumu, vai 24.augustā ieradīsies Rīgas apgabaltiesā, Šķēle norādīja, ka uz šo jautājumu jau ir atbildējis.

Digitālās TV lietā, kas saistīta ar britu pastkastītes firmas “Kempmayer” vārdu, apsūdzētas 20 personas, viņu vidū arī personas, kas cieši saistītas ar Šķēli. Apsūdzēts par krāpšanu personu grupā lielā apmērā un šī noziedzīgā nodarījuma organizēšanu šajā krimināllietā ir arī LNT īpašnieks, kustības “Par labu Latviju” priekšsēdis Andrejs Ēķis. Tiesas sēdē Šķēlem būs jāatbild uz prokuroru – valsts apsūdzības uzturētāju jautājumiem, tāpat jautājumus PLL līderim varēs uzdot gan apsūdzētie, gan viņu aizstāvji.

Pamats Šķēles kā liecinieka aicināšanai uz tiesu radās pēc tam, kad digitālās TV lietas procesa virzītājs, prokurors Edvīns Piliksers Rīgas apgabaltiesā jūnija sākumā iesniedza papildus materiālus, kas saņemti no Gērnsijas varas iestādēm. Tie ļauj spriest, ka ekspremjers bijis Gērnsijā izveidotā trasta “Yew Tree Trast” (YTT) dibinātājs un ka trasts, iespējams, bijis līdzdalībnieks vismaz divās ar digitālās TV ieviesēju, “Kempmayer” īpašniekiem saistītās ārzonu kompānijās.

Gērnsijas grāmatveža Maikla Neigla Gērnsijas varasiestādēm sniegtās liecības ļāva secināt, ka ārzonu firmas Šķēle un viņa bijušais advokāts, digitālās TV lietā apsūdzētais Jānis Loze, iespējams, izmantojuši ne tikai, lai “Kempmayer” aizsegā realizētu daudzus miljonus vērto digitālās TV projektu, bet arī saistībā ar valsts a/s Latvijas kuģniecība privatizāciju un Grobiņas vēja parka īstenošanu. Tieši šie dokumenti ir pirmie, kas gana skaidri rāda, ka Šķēlem, visticamāk, bijusi tieša saistība ar “Kempmayer”, savukārt viņa šķirtā sieva un meitas, iespējams, bijušas Šķēles izveidotā trasta patiesā labuma guvējas.

Pāris dienas pēc šo dokumentu nonākšanas atklātībā Šķēle žurnālistiem apstiprināja, ka ir YTT dibinātājs, taču noliedza, ka viņa ģimene ir patiesā labuma guvēja. Viņš atteicās skaidrot, kādēļ trasts dibināts. Šķēle noliedza, ka trasts ticis dibināts saistībā ar “Kempmayer” projektu, “Latvijas kuģniecības” privatizāciju, vēja parka projektu Grobiņā.

Lietā, kuru izskata Rīgas apgabaltiesa jaunas apsūdzības netiek gaidītas, Šķēle tajā ir tikai liecinieks. Taču prokuratūrā aizvien turpinās izmeklēšana no digitālās TV lietas 2007.gada rudenī izdalītā kriminālprocesā, kurā tiek skaidroti “Kempmayer” patiesie īpašnieki. Šajā kriminālprocesā pieprasīti tiesiskās palīdzības lūgumi no vairākām ārzonām.

Nedēļu pirms Šķēles, 17.augustā uz digitālās TV lietas tiesas sēdi kā liecinieks uzaicināts firmas “Hannu digital” vadītājs Ginters Kavacis. Viņa vadītā firma ir partneris “Lattelecom” ieviestajā virszemes TV apraidē un ar šo uzņēmumu saistītas Valsts kontroles pērn paustās bažas, ka “Hannu digital” piesaistīšana “Lattelecom” īstenoto digitālās TV apraidi sadārdzinājusi par 3,8 miljoniem latu.

“Hannu digital” caur citu uzņēmumu 2007.gadā nopirka digitālgeitas lietā iesaistītas “Kempmayer Media Latvija” piederošās ciparu TV iekārtas un pārņēma 10,4 miljonu dolāru lielu parādu Šķēlem. Tagad, kā atzinis Šķēle, parāds ir nokārtots. Neoficiāli netiek izslēgts, ka “Hannu digital” piesaistīšana Lattelecom īstenotajam virszemes TV apraides projektam notika, lai atrastu pielietojumu savulaik “Kempmayer” iepirktajām iekārtas un Kavača firma varētu atdot parādu Šķēlem.

Komentāri (20)

ivetao2007 30.07.2010. 15.00

Labāk lasītu ziņu ka kampējs dodās uz telpu, kuru var atvērt tikai no ārpuses.

+21
-1
Atbildēt

0

mary75 30.07.2010. 15.16

Godīgam cilvēkam Latvijas biznesā tiešām grūti.
Kārtējo reizi Šķēle kā liecinieks.
Nu tāda neraža, laikam, pārāk uzticas cilvēkiem, tā sacīt, naivs romantiķis, vienmēr tie biznespartneri gadās tādi negodīgi, tā teikt, izmanto viņu savu labumu gūšanai.
Labi vēl, ka pats kā klints – negodīgam biznesam, shēmošanai – ni un ni!
Cilvēks ar neaptraipītu reputāciju,LABAIS CILVĒKS ar lielo burtu!

+16
-1
Atbildēt

2

    ::Vai cis :: > mary75 30.07.2010. 16.01

    Baltais kaķītis, kam melnais runcis grib atņemt riekstu gaņģi un mandeļu gaņģi Gernsijā un vēl dažās pret baltiem kaķīšiem īpaši labvēlīgās zonās. Pēc Tava komentāra izlasīšanas un Skalbes baltā kaķīša atcerēšanās man tīru vai raudiens uznāca.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > mary75 30.07.2010. 17.37

    viņam ir tik godīgas acis!..vienvārdsakot par lieciniekiem:D
    http://www.youtube.com/watch?v=bzHFTW8XXMs

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Kristaps O. 30.07.2010. 15.06

Kolosāli! Baiba Rulle šeit – jēēēēēē! Mēs jau sen Jūs šeit gaidījām :)))

+12
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu