Bosnija piemin Srebrenicas asinspirti • IR.lv

Bosnija piemin Srebrenicas asinspirti

29
EPA/LETA

Īpašā ceremonijā pārapbedīti 775 nesen identificētie upuri
Desmitiem tūkstošu cilvēku svētdien atzīmē 15 gadadienu kopš Srebrenicas genocīdu, kurā Bosnijas serbi nogalināja gandrīz 8000 musulmaņu un kas ir visdrūmākā epizode vardarbīgajā Dienvidslāvijas sabrukumā, vēstī aģentūras LETA-AFP.
Īpašā ceremonijā Potocari kapsētā netālu no Srebrenicas, kur ieradies arī Serbijas prezidents Boriss Tadičs un Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans, tika pārapbedīti 775 nesen identificēto upuru mirstīgās atliekas līdzās citgiem 3749 upuriem, kuri jau atdusas šajā kapsētā.
1995.gada 11.jūlijā, kad Srebrenicas anklāvs, kuru uzskatīja par drošu ANO pārraudzītu teritoriju, krita Bosnijas serbu rokās, sākās musulmaņu vīriešu un zēnu sistemātiska nogalināšana. Šis slaktiņš ir vienīgā etnisko konfliktu epizode pēc citu Dienvidslāvijas federācijas daļu atdalīšanās no Serbijas deviņdesmitajos gados. ANO Kara noziegumu tribunāls un Starptautiskā tiesa šo epizodi kvalificē kā genocīdu.
Upuri tika nošauti un aprakti masu kapos un vēlāk pārapbedīti 70 dažādās vietās, lai slēptu pierādījumus. Tiesu medicīnas ekspertu pēdējos dažos gados atraktie kauli pēc DNS identifikācijas tika apbedīti Potocari kapsētā. Līdz šim brīdim ir identificēti gandrīz 6500 slaktiņa upuru, taču daudzas ģimenes gaida, kad tiks atrastas viņu tuvinieku mirstīgās atliekas.
Serbijas prezidenta Tadiča klātbūtne svētdienas piemiņas ceremonijā gan aizskar daudzus dzīvus palikušos, kuri uzskata, ka bēguļojošais Bosnijas serbu kara laika militārais komandieris Ratko Maldičs joprojām patvēries Serbijā.
Otrs Bosnijas serbu sarīkotās etniskās tīrīšanas kampaņas organizētājs, politiskais līderis Radovans Karadžičs tika apcietināts Belgradā 2008.gadā. Pašlaik viņu tiesā Starptautiskā krimināltiesa saistībā ar apsūdzībām genocīdā. Bosnijas serbu partija sestdien viņu apbalvoja kā vienu no politiskās organizācijas dibinātājiem savas pastāvēšanas 20.gadadienas svinību ceremonijā, ziņo aģentūr FENA.

.

Komentāri (29)

andrisskrastins 11.07.2010. 19.56

kent, es tādus kā tevi zinu simtiem – viņi visās vietās, kur vien var komentēt, lien un cenšās pierādīt pretējo :) It kā man tas būtu vajadzīgs.

p.s. par Balkānu kariem esmu lasījis ļoti pietiekami :)

+2
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 11.07.2010. 18.36

kent, ir cilvēki, kuri grib uzzināt kā ir patiesībā un ir cilvēki, kas par katru cenu izmantos jebko, lai pierādītu, ka nekas drausmīgs nav noticis un centīsies visu attaisnot.

Srebreņicā notika slaktiņš. Punkts. Neviens pasaulē nešaubās, kas tas notika – pat serbi ne. Par to ir arī runa. Vari izdomāt simts un tūkstoš iemeslus, kas ko kāpēc. Tikai tam vairs nav nekādas nozīmes.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu