Parex eksbaņķieri piedāvājuši atpirkt daļu bankas • IR.lv

Parex eksbaņķieri piedāvājuši atpirkt daļu bankas

56
Oļesja Sokolova, F64

Kampars: finanšu konsultanti ir atzinuši, ka “tas nav īstenojams bez nopietniem zaudējumiem valstij”

Bijušie “Parex” bankas īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis piedāvājuši atpirkt daļu bankas, apmainot sevi interesējošos aktīvus pret abu ieguldījumiem, bet valsts šo ideju nav uzņēmusi sevišķi atsaucīgi, ceturtdien vēsta žurnāls “Ir”.

Žurnāls to apraksta kā vienu no trim stratēģijas daļām pēdējā kaujā, ko bijušie baņķieri aizsākuši, lai “sliktās bankas” daļas maksātnespējas gadījumā nezaudētu savu naudu – vismaz 36 miljonus latu.

Viens ceļš ir ļoti spēcīgs lobisms parlamentā, mēģinot panākt grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas liktu slikto banku uzturēt vēl vismaz trīs gadus un nodrošināt viņiem procentu maksājumus, kas gadā sasniedz 4,8 miljonus latu. Pagaidām likumprojekts ir apturēts.

Otrais virziens ir jau pavasarī izteikts piedāvājums sākt sarunas par to, ka apmaiņā pret depozītiem baņķieri varētu iegūt “labajai bankai” “Citadele” neinteresantus aktīvus, pievienojot arī konkrētu vēlmju sarakstu, starp kurām ir eirobondi, virkne kredītu fiziskām un juridiskām personām, un nu jau “Rietumu bankai” pārdotā līzinga kompānija Baltkrievijā.

Trešā stratēģijas daļa ir potenciāli ilgas un dārgas tiesvedības ar neprognozējamām sekām: gan civiltiesiski, gan Satversmes tiesā, par ko abi brīdinājuši valsts iestādes, nekonkretizējot, par ko grasās iesniegt prasības. Kargins žurnālam atbildējis, ka jautājums esot uzdodams Valsts kancelejai, Tieslietu ministijai un “Sorainen”, kas valdībai sniegusi 70 lappušu ziņojumu par izvēlētā sadales modeļa tiesvedības riskiem. “Mēs atzīstam, ka juristi precīzi saskatījuši modeļa vājās vietas, jeb, kā mēs teiktu, prettiesisko dabu,” saka Kargins un uzsver, ka otrajam sadalīšanas variantam, kad sliktos aktīvus izdalītu fondā, tādu praktiski neesot.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) "Ir” apstiprinājis, ka ir notikušas gan sarunas ar Krasovicki un abu advokātu Uģi Grūbi, gan sarakste par bijušo akcionāru vēlmi apmainīt savus ieguldījumus “pret adekvātu slikto kredītu masu”. Taču viņš par to plašāku sabiedrību nav informējis, jo priekšlikumus negrasās virzīt tāpēc, ka finanšu konsultanti atzinuši – “tas nav īstenojams bez nopietniem zaudējumiem valstij”. Kargins izvirza citu versiju: uz sarunām par to aicinājusi banka un parakstīts konfidencialitātes līgums, bet pēc tā sarunas pārtrauktas. Tādēļ nodoms esot bijis viņus maldināt.

Žurnāls atzīmē, ka gan valsts amatpersonu darbību, gan abu baņķieru aktivitātes bankas pārņemšanas laikā kriminālprocesā vērtē Ģenerālprokuratūra un pirmie lēmumi tika solīti jau aprīlī. Virsprokurors Modris Adlers “Ir” atzinis, ka ka lielā apjoma dēļ tie aizkavējušies, taču “tuvojas nobeigumam un procesuālie lēmumi drīz tiks pieņemti.” Abi ir liecinājuši, apstiprināja Kargins.

.

Komentāri (56)

putekliic 08.07.2010. 08.48

Šo divu kungu nekaunība, protams, vairs nepārsteidz. Svarīgākais ir kas cits – bankas restrukturizācija neatgriezeniski jāpabeidz līdz oktobrim, jo pretējā gadījumā “sarkanā kvadrāta” koalīcija (kas pašlaik izskatās visreālākā), izdarīs visu tā, ka šie divi kungi zaudētājos nepaliks, bet visu apmaksās “elektorāts”, t.sk. arī tas kurš balsos par Ušakovu, Lembergu, Šķēli un Šleseru.

+28
-1
Atbildēt

1

    Sanšains > putekliic 08.07.2010. 23.08

    Sarkanais kvadrāts…

    Vai tas ir Jūsu izgudrojums? Lielisks!:) Šo terminu vajadzētu popularizēt. Vēl labāks par Alkatīgajiem Šakāļiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 08.07.2010. 09.28

Nevar saprast kas pie vainas – klimats vai atmosfēras piesārņojums, bet Latvija izskatās ,ka velk uz stulbu paziņojumu Top vietu. Vakar Ulmanis par vistām izcēlās, šodien šitie džeki it kā nekas nebūtu noticis ir gatavi kaut ko pirkt , ko paši nolaida grīstē. Normālā situācijā par tādām lietām būtu arī jāatbild , bet te kaut kā viss pilnīgi šķērsām.

+23
-1
Atbildēt

3

    dace_ampermane > garausiitis 08.07.2010. 09.54

    Ulmanis par vistām izcēlās +++++++++++++ nu nau jau pie mums diemžēl tādi džeki kuri būtu Oxfordu jeb Sorbonnu beiguši jeb pie Irmas Kalniņas labo toni mācījušies

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > garausiitis 08.07.2010. 10.44

    Klusais, klejotais laikam domāja, ka nav jau pie kampējiem tādi džeki, kuri būtu Sorbonnu jeb Oxfordu beiguši… Bet Guntim Ulmanim labas uzvedības kursi ir bijuši. Pēc tiem viņš pārstāja baltas Adidas zeķes pie tumša uzvalka vilkt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 08.07.2010. 10.04

    Klejotājs – domā tik traki ? Vajag pameklēt – varbūt šis ir jau beidzis – Ivars Liepnieks ir viens no diviem Britu padomes stipendiātiem, kas šogad ( 2007) uzsāks studijas ārzemēs. Viņš ir ieguvis iespēju uzsākt diplomātijas studijas Oksfordas universitātē. Gan jau vēl kāds atradīsies.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 08.07.2010. 09.33

Es jau teicu, ka K&K grib atpakaļ banku tajā brīdī, ka parādījās slavenais likumprojekts pret sadalīšanu. Tagad džeki sapratuši, ka vilciens ir aizgājis, cenšās citu veidu atrast, kā izsist šīs daļas…

Viens ir skaidrs – šie darboņi bezkaunībā sit pušu jebkuru spekulantu no ASV.

+20
-1
Atbildēt

1

    Janka, Janic > andrisskrastins 08.07.2010. 18.42

    šo braaļu vieta faktiski buutu centraalcietumaa , taapat kaa Miķelsonam, starpiibas nekaadas , vieniigi bankaa politiķi taisiijuši gešeft , gan jau miljonus paguva apgroziit, ne velti pret šiem icikiem izzturaas ar taadu pietaati,Lavente ar stap citu apgroziijaas starp prominenceem dažaados sveetkos jau peec sprieduma,valsts prezidentus ieskaitot

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu