''Latvenergo'' likumsakarības • IR.lv

''Latvenergo'' likumsakarības

22
Mārtiņš Zilgalvis, F64
Anita Brauna

Gada laikā valsts energouzņēmumā novērotas aizdomīgas epizodes

Notikumi ap ''Latvenergo'' nav pārsteidzoši. Protams, pašlaik nav iespējams spriest, vai un kādus noziegumus ir pastrādājuši aizturētie cilvēki. Taču kratīšana uzņēmumā un tā amatpersonu aizturēšana nav pārsteidzoša no tā viedokļa, ka, sekojot līdzi ''Latvenergo'' darbībai, tajā var pamanīt virkni grūti izskaidrojamu un aizdomīgu epizožu. Šeit vēlos atgādināt šī gada laikā novērotās.

Pirmā epizode. Šā gada sākumā ''Latvenergo'' plānoja Tukumā būvēt koģenerācijas staciju, ko daļēji finansētu no Eiropas Savienības (ES) fondu naudas. Šajā darījumā bija divi aizdomīgi punkti. Pirmkārt, projekts bija neadekvāti dārgs. Citi industrijas pārstāvji pievērsa uzmanību tam, ka līdzvērtīgu staciju var uzbūvēt par trīs miljoniem latu lētāk, un arī Ekonomikas ministrija dienesta pārbaudē konstatēja, ka izmantojamās tehnoloģijas cenas pārsniedz vidējās tirgus cenas ES. Nozares pārstāvji toreiz sprieda, ka ticamākā shēma šajā gadījumā varētu būt šāda – ka iekārtas piegādā nevis pa tiešo to ražotājs vai piegādātājs, bet starpniekfirma, kura ''nosmeļ'' savu daļu. Ja ''Latvenergo'' akceptēja šādu dārgu starpnieku, tad, acīmredzot, viņiem bija kāda interese to darīt.

Vēl viens šaubīgais punkts Tukuma gadījumā bija paša Tukuma kā vietas izvēle. Vietējie stāstīja, ka pats ''Latvenergo'' valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons brauca uz Tukumu un kārtoja šo uzņēmuma mērogiem salīdzinoši nelielo darījumu. Uz iespēju būvēt koģenerācijas staciju konkursa kārtībā tur pretendēja arī citi, piemēram, igauņu energoapgādes uzņēmums. Pašvaldība izvēlējās ''Latvenergo''. Darījums izjuka, jo Iepirkumu uzraudzības birojs atzina, ka ''Latvenergo'' pie siltuma pārdošanas līguma Tukumā bija ticis nelikumīgā veidā.

Otrā epizode. Nozares pārstāvji ir vērsuši uzmanību, ka no Krievijas ''Latvenergo'' pērk elektrību caur starpniekfirmu ''Baltenergotrade''. 2008.gadā tā nopelnīja 2,3 miljonus latu. Ekonomikas ministrija par to bija uzsākusi pārbaudi, kas beidzās ar secinājumu, ka caur šo firmu krievi likuši pirkt elektrību. Taču neviens neaizrakās līdz tam, kam pieder ''Baltenergotrade'', kuras īpašnieki paslēpti ofšoriem piederošos ofšoros.

Trešā epizode. Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projekts, kurš presē pašlaik visbiežāk tiek minēts kā izmeklēšanas iemesls. Šai versijai par labu spēlē fakts, ka šogad apstiprinātā TEC-2 otrā energobloka izmaksas ir divas reizes lielākas nekā pirmā (360 miljoni eiro pret 178 miljoniem eiro; ''Latvenergo'' dārdzību pamatoja ar tirgus cenu kāpumu). Pasūtījumi Latvijā tradicionāli ir korupcijas apvīti, un šis nu ir ļoti, ļoti liels projekts, līdz ar to ir liels kārdinājums uz tā rēķina ''uzvārīties'', jo sevišķi vēlēšanu gadā.

''Latvenergo'' ir valsts uzņēmums, un nebūs pārsteigums, ja izmeklēšanas gali aizvedīs politikā. Atcerēsimies līdzdalībnieku kuluāros stāstīto, ka savulaik ''Ventspils naftā'' trīs ietekmīgām partijām katrai bijis iedalīts pa ofšoram, kurš nesa tām procentus. Pašreizējā politiskā kultūra Latvijā neizslēdz to, ja politiķi vai politikai pietuvinātas personas joprojām turpina baroties šādā veidā.

.

Komentāri (22)

Ieva 16.06.2010. 16.11

Tā ir SISTĒMA. Sistēma, ko iedvesmo un no kuras barojas politiķi. Tautai te ir otršķirīga loma, kam vairāk naudas, pozitīvismu nopirks, tauta nobalsos, un pie krēsla tiks.
Tā ir cīņa ar vējdzirnavām. Vienu pūķa galvu nocērtot, trīs izaug vietā. Latvenergo slavenie trīs miljoni atrasti netika, nu tie trīs katrs producē trīs reiz trīs. Un tālāk SISTĒMA lobē Maizīša balsojumu Saeimā, Sistēma virza Kargina un Krasovicka intereses, Sistēma uzstājas kā tauta un taisa deklarācijas. Lai sistēma darbotos vajag shēmas un shēmotājus. Ofšorus , partnerus, struktūras, juristus un atbalstu augstākajā līmenī. Kā Kempmaieram (nejaukt ar Kalnameieru), ka nu sauksies TEC2.
Ja šitādus veču paņēma aiz olām, tad tam bija pamats. Tie ,kas to darīja, noteikti minimizēja risku. Sagatavojās riktīgi gan jau. It sevišķi brīdī, kad KNABā ir šķelšanās un katram ir „jāpierāda” sava lietderība.

+29
-1
Atbildēt

6

    lailabidzane > Ieva 16.06.2010. 16.41

    .
    Tu, Absint, esi optimists, ja no sirds tici, ka KNAB IR ārpus shēmas. Katrai shēmai IR divas daļas. Viena – kā sashēmot, bet otra – kā neļaut sashēmot pirmajiem, lai to varētu darīt otrie. Shēmot – neshēmot nav statiska situācija. Tas ir process, kuru var raksturot ar sin un cosin funkciju grafikiem vienās koordinātēs (Sistēmā). Vieni augšā, otri lejā. Un tad otrādi. Un…

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Pastniece > Ieva 16.06.2010. 20.55

    Absintam: Vai pareizi saprotu, ka slavenie Latvenergo 3 miljoni tagad producē jau 27? No kurienes Jums šāda informācija?

    varbūt ka tā: Sakiet, lūdzu, kā pēc Jūsu domām varētu modelēt punktus, kad abas funkcijas (Sistēmā) “satiekas”? Vēlēšanas? Globālas ģeopolitiskas katastrofas?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Ieva 16.06.2010. 22.11

    .
    Latvenergo sakarā šobrīd vispār būtu korekti atturēties no apgalvojumiem par shēmošanu, ja tā idealizēti un likumpaklausīgi.
    Par A un B. Jums taisnība, Anita. Bet tieši tāpat, tas, ka A shēmo, NEnozīmē, ka B NEshēmo.
    Kas attiecas uz KNAB, arī retorisks jautājums – vai tas iestādījums pēc definīcijas nebūtu jāorganizē tā, lai tur iekšējas pretrunas neparādītos biežāk kā reizi 300 gados, bet darbs tiktu veikts nepārtraukti, ne tikai pirms vēlēšanām?
    Jā, es arī katru dienu satieku cilvēkus,kuri neko neshēmo. Bet tas neļauj neredzēt, ka gan ZZS, gan PLL, gan Vienībā, gan SC, gan TB ir savas labi organizētas shēmošanas “šūniņas”. Augstākminētie pieminēti vien kā loģiskie figuranti saprātīgā elektorāta redzes lokā. Un KATRĀ ir sava shēmotāju blice. Katrā!

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    KristapsRocans > Ieva 16.06.2010. 23.19

    Tas, ka ZZS, PLL un TB ir shēmotāju šūniņas nevienam nav noslēpums. Bet vai nevarētu, lūdzu, sīkāk par Vienības šūniņām? Uz kādām summā tur apmēram iet runa?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    KristapsRocans > Ieva 16.06.2010. 22.05

    varbūt ka tā
    Tāds jau ir Sistēmas mērķis – pārliecināt visus, ka shēmo visi. Neshēmotāju nav. Slikti, ja šī komentāra autors pats pārstāv Sistēmu. Vēl sliktāk, ja viņš ir ‘parasts’ cilvēks, kuru Sistēma ir pārliecinājusi un morāli nobriedinājusi pieņemt, ka viņš tiks apshēmots. Jo shēmo taču visi

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Nellija Ločmele > Ieva 16.06.2010. 21.12

    Vēl dažas pārdomas pēc komentāriem šeit un citos medijos Latvenergo sakarā. Kategoriski iebilstu pieņēmumam – ja shēmo pilsonis A, tātad, shēmo arī pilsonis B, un vispār viss ir negodīgs. Katru dienu satieku brīnišķīgus cilvēkus, kuri neko neshēmo.
    Kas attiecas uz KNAB, retorisks jautājums – vai tāpēc, ka KNAB ir iekšējas nesaskaņas un tuvojas vēlēšanas, birojs vispār šobrīd neko nedrīkst darīt?

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

Ieva 16.06.2010. 17.08

Es jau nesaku, ka KNABs ir ārpus sitēmas. Jā, KNABam ir dažādi spārni. Bez tā, ka katrs lido uz savu pusi, katram noteikti ir savs muskulis, kas to vicina. Varbūt tieši tas, ka KNABā patreiz ir skaidrošanas, ir noteicis brīdi, kad ņemt priekšā Energogeitas darboņus. Arī moments bija īstais- Vilnītis bija aizņemts Saeimā un nespēja noreaģēt. Bet gan jau kā tā ir vienkārši sakritība…

Bet vispār jau gribētos ticēt kam labam. Citādi jātinas baltā palagā un uz kapsētu. Vai uz Īriju.

+19
0
Atbildēt

0

putekliic 17.06.2010. 09.20

Bet interesanti būtu uzzināt Miķelsona izjūtas tagad tupot čokā. Vakar tu vēl biji “kings” – visvarens un neaizsniedzams. Šodien jau vēro rūtotas debesis (kaut arī vēl tikai apsūdzētā statusā). Vot ko cilvēks jūt šādā brīdī? Skaidrs, ka viņš ļoti labi apzinās ko ir un ko nav darījis. Kaut kā negribās domāt, ka iezogas kāda nožēla. Gan jau ka drīzāk ir pārliecība, ka “viss nokārtosies”, visvarenības un nesodamības sajūta ir saglabājusies, tikai uz laiku ierobežota. Domas maļās pa galvu – maitas, tomēr uzdrošinājās! Bet nekas, nekas – gan jau! Tikai, johaidī, neraža, agrākajiem oranžajiem politiskajiem patroniem iet s..dīgi. Šaize…

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu