Sudraba, zelta un oranžais zirgs • IR.lv

Sudraba, zelta un oranžais zirgs

53
Andrejs Strokins, F64
Askolds Rodins

Saturiski kongress bija Andra Šķēles četrdesmit minūšu garā runa, viss pārējais, ieskaitot Šlesera efektīgo apsveikuma un biedriskās kritikas uznācienu, skatāms tikai kā ceremoniāla sastāvdaļa

Sestdien Dailes teātrī rosība valdīja jau no paša rīta. Pamats: Tautas partija (TP) rīkoja kongresu. Vienlaikus 13. un ārkārtas, pirmo reizi partijas vēsturē. Biedru pārreģistrācijas ceļā patīrīta vai pašattīrijusies – var to saukt visādi, TP sarukusi turpat par trešo daļu. Kongresā šo faktu vērtēja pozitīvi. Kongresa galvenais rezultāts: TP gatava veidot priekšvēlēšanu apvienību ar LPP/LC, piesaistot arī uzņēmēju veidojumu “Par labu Latviju” un dažas reģionālās partijas.

Kā tas jau bijis visus pēdējos gadus, kongresā netika vērtēts, kāda tad īsti ir partijas reālā vieta Latvijas politiskajā dārziņā, un ar ko “dziesma sākās”. Ne ar pušplēstu vārdu netika pieminēts jau par hronisku kļuvušais TP katastrofāli zemais reitings un arī uz pārdomām rosinošais fakts, ka partijas vienīgais līderis Andris Šķēle pieder pie Latvijas visnepopulārākajiem politiķiem. Šajā rādītājā viņam uz papēžiem min LPP/LC šefs Ainārs Šlesers.

Viena no “Par labu Latviju” būtiskām nostādnēm ir valsts iekārtas maiņa. Ļaudis, kas “palīdz večiņai pāriet pāri ielai”, par vienu no saviem mērķiem izvirzījuši Latvijas padarīšanu par prezidentālu republiku. Iespējams, TP uz to skatās, kā uz savu nākamo sabiedroto nenopietnu kaprīzi – arī bagātajiem mēdz sāpēt zobi – taču izlikties, ka par to nekas nav zināms – tā ir ezīša maldīšanās miglā, verdiktu atliekot uz vēlāku (patiesībā visai tuvu) laiku, un šaurākam lēmēju lokam.

Kongress ignorēja skumjas lietas, un tajā nerunāja par neizbēgamajiem sarežģījumiem, kas partiju gaida jau pavisam drīz. Arī tad, ja partija startē vēlēšanās, paļaujoties tikai uz pašas spēkiem, vienmēr bijušas un no svešām acīm tikušas rūpīgi slēptas kolīzijas, kas saistītas ar kandidātu saraksta veidošanu. Turklāt gaidāmajās Saeimas vēlēšanās ir apgriezti spārni “lokomotīvju sistēmai”, un tas sarakstu veidošanu padarīs vēl komplicētāku.

Kā jauno apvienību (par tās nākšanu pasaulē nav pamata šaubīties) veidojošie politiskie spēki savā starpā sadalīs deputāta amata kandidātu kvotu? Kandidātu skaits ir ierobežots – cik ir, tik ir. Acīmredzot šī jautājuma lemšana tiks atstāta šaurākam pilnvarnieku lokam. Iespējams, kongresa delegātiem šis jautājums nelikās būtisks – “par to domās rīt”. Latvijā ir vēlēšanu apvienību darbības pieredze. Ir stabila Zaļo un zemnieku savienība, Saskaņas centru vēl nesen veidojas piecas partijas. Taču šajās apvienībās skaidri saskatāms “vecākais brālis”. TP ir (tas bija labi redzams t.s. debatēs) samierinājusies ar to, ka sabiedrotais kāds nu ir, tāds ir. Bada laikā velns ēd pat mušas – ne miņas no augstprātības. Vismaz publiski.

Saturiski kongress bija Andra Šķēles četrdesmit minūšu garā runa, viss pārējais, ieskaitot Šlesera efektīgo apsveikuma un biedriskās kritikas uznācienu, skatāms tikai kā ceremoniāla sastāvdaļa. Nebija debašu šī vārda tradicionālajā nozīmē. Jāteic, ka, atšķirībā no citiem pēdējo gadu kongresiem, runātāji izteica pa TP publiskajiem saietiem netriviālai domai (piemēram, par vajadzību pēc paaudžu maiņas partijas galvgalī), tikai tās organiski iekļāvās kongresa vispārējā shēmā, ar lokāla rakstura (runāja galvenokārt “pagastveči”) detaļām papildinot Šķēles sprediķi. Pilnvērtīgas debates iespējamas tikai tad, ja viss nav izlemts jau iepriekš. Protams, TP šajā netikumā nav vientuļa, tomēr nav lāga, ka partija arī sev traģiskā laika sprīdī nespēj sapurināties – pa īstam un nevis šķietami.

Šķēles runa bija programatiska, tikai nav zināms, kas no tās paliks pāri, kad TP kļūs par priekšvēlēšanu apvienības sastāvdaļu. Viss salikts pa plauktiņiem. Sliktie ir apvienība “Vienotība” un valdība (īpaši premjers Valdis Dombrovskis), kas to vien dara, kā iztop svešzemju naudasmaisiem. Sliktie ir masu mediji. Pa mici tika arī zaļajiem zemniekiem – tāda Aivara Lemberga piedeva vien sanākot. “Saskaņas centrs” iezīmēts tikai kā svešie. Tak jau Šlesera koalīcijas partneri Rīgas domē. Protams, pateikts, kas būtu jādara. Pateikts, tikai nepārliecina.

Komentāri (53)

mary75 23.05.2010. 16.06

Jā, šitie gan to vecenīti ne tikai pāri ielai pārvedīs, bet vēlāk arī kādā tumšā kaktā ievedīs, kur iedos pa galvu un atņems pēdējo pensiju, un vēlāk bļaus pilnā kaklā, ka to izdarījis Dombrovskis.
Bet, vispār, tie Šķēles pārmutumi Dombrovskim izskatās vairāk kā nožēlojami, redzams, ka ne pats, ne vasaļi netic, bet, kaut kas jau jārunā, izskatās, TP mērķa elektorāts nu ir pēdējie lumpeņi un tādi, kuri vispār neorientējas, kas notiek apkārt.
Bet, pa 1. baltijas SC, LPPLC, un pastarpināti arī TP reklāma iet pilnā sparā, kā arī Dombrovska valdības kritika, absolūti neargumentēta un primitīva populisma līmenī.
Nez vai jaunā apvienība Kremļa apsveikumus jau saņēmusi, vai tikai vēl gaida?

+35
-1
Atbildēt

1

    ingban > mary75 24.05.2010. 08.53

    Man gan liekas, ka elektorāts sastāv visdrīzāk no ļaudīm, kuru veiksme dzīvē pilnīgi atkarīga no TP. Var teikt, no sava veida narkomāniem. Un viņiem gan ir vienalga, ko saka un ko dara kārtējās narkodozas devējs.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

itommy_ 23.05.2010. 15.54

Mani interesē tas pasākums, kas nosaukts “Par labu Latviju” un masīvās reklāmas medijos. Kas tas ir – vai politiska reklāma? Vai šie tēriņi jau tiek uzskaitīti kāda bilancē? Jebšu te kāds atkal shēmo?

+29
0
Atbildēt

13

    janis_indrijaitis > itommy_ 24.05.2010. 09.20

    Kur’s likumus raksta? “100” “gudrie” ‘cakar’et’aji!
    Bet TP no kaur’ibas nekad nenomirs!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > itommy_ 23.05.2010. 23.07

    totalitārās domāšanas sekas. Cilvēkiem patīk saimnieks, vadonis, valdnieks. Skumji, bet fakts

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > itommy_ 23.05.2010. 17.52

    liekas, ka žurnālisti no Stendzenieka vienkārši raustās. Nekaitināt, bīstams dzīvnieks.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > itommy_ 23.05.2010. 21.36

    ahhā, atceros, uz 1.numura IR aizmugures vāka bija Tele2 reklāma, ja nemaldos… paldies par info:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > itommy_ 23.05.2010. 21.38

    nez kā vispār laiž kandidēt tādus, kas nav sodu par iepriekšējo pārtēriņu samaksājuši? Gribas rupji lamāties. Kas tas i’, vai zin.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > itommy_ 23.05.2010. 18.56

    Jeb citiem vārdiem sakot – nav mums nekādas žurnālistikas. Jo ja nevar šādu elementāru lietu izdarīt, tad pārējais ir tikai darbības imitācija. Kas, protams, padara visu vēl bezcerīgāku.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > itommy_ 23.05.2010. 17.01

    Beidz, nevar taču draugu Stendzinieku vārtīt pa sū…, viņš tev arī kaut ko atbildei izdarīs.

    Tāda diemžēl ir Latvija – maza vastele, visi vārās lielā cinisma katlā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > itommy_ 23.05.2010. 21.07

    Kāds “izsmērēs” Stendziniekam degunu, nāks cits stendzinieks un tā tas turpināsies tik ilgi, kamēr cilvēki nesāks patstāvīgi domāt.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > itommy_ 23.05.2010. 16.43

    Andrej, tā ir tik lieliska shēma, kā vājprāts – pati apvienība nepiedalās vēlēšanās, bet tās biedri gan. Tiesa gan, te ir arī šīs shēmas trūkums – reklāmās nevar skandēt politiķu vārdus un uzvārdus, tikai zīmola nosaukumu. Līdz ar to tā sanāk tāda nesaturīga. Man jau gan šķiet, ka Stendzinieks pārāk aizrēķinājies ir.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > itommy_ 23.05.2010. 18.20

    Ar Stendzinieku saistās ļoti liela nauda – TELE2 projekts kaut vai – un žurnālisti baidās, ka pārāk sprēgājot, tiks norauta reklāmas nauda viņu mēdijiem. Simple as that. Atkal – monopols šādās jomās ir ļoti bīstams.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    itommy_ > itommy_ 23.05.2010. 18.50

    Domāju, ka šajā gadījumā NRTP būtu jāraksta vēstule KNABam ar lūgumu papētīt sīkāk “Par labu Latviju” reklāmas elektroniskajos medijos. Jo var izrādīties, ka kustība faktiski ir politiska, un tad stājas spēkā visi oficiālie ierobežojumi. Te arī UR tad būtu ko darīt. KNABam būtu jāpaskaita visi ētera laiki, ar rullīti saistīto personu finanšu plūsmas, kā arī jāpaklausās viena otra telefona saruna ar domu pārbaudīt, vai gadījumā kustība patiesībā nav feiks, bet tajā izmantotais finansējums nenāk no valsts un pašvaldību noblēdītiem projektiem. Ja atklāsies viltus nolūki, tad kustības izdevumi par reklāmām ieskaitāmi tās partijas vai apvienības bilancē, kura šo labumu no reklāmām būs guvusi. Un ka tik tā nav AŠ? Es negribu savā valstī paciest prastu un atklātu žulicību!

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > itommy_ 23.05.2010. 19.02

    Piekrītu. Neizskatās arī, ka to būtu grūti izdarīt. Bet mēs jau arī zinām, kā ir ar parādu, ko Tautas partijai uzrēķināja par pagājušajām vēlēšanām. Kā tas var būt, ka ir pienākušas nākošās vēlēšanas, bet parāds vēl nav atmaksāts? Bet, lūk, pie mums tas iet cauri. Un arī šī būtu lieta par kuru vajadzētu tagad katru dienu masu medijos atgādināt. Politiķi ir cūkas tik lielā mērā, kādā viņiem atļauj tādiem būt. Un ja tā saucamā ceturtā vara ir tik impotenta, tad ļoti grūti cerēt uz labām pārmaiņām.

    +18
    0
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > itommy_ 23.05.2010. 16.50

    Diemžēl, neko te nevar darīt. Mums ir tāda Saeima, kādu esam pelnījuši, t.i., kādu esam spējīgi ievēlēt. Cik nu var spriest, tad cilvēkiem šāda acīmredzama shēmošana ir tīri labi tīkama un nevienam nekādu iebildumu nav. Katrā ziņā tas tiek apliecināts ar balsīm. Pirms iepriekšējās Saeimas vēlēšanām taču bija publiski iztirzāts no kurienes aug kājas pozitīvisma kampaņai, bet vēlētājam laika tas šķita ok. OK arī, ka dižais reklāmas guru meloja acīs skatīdamies par to, ka biedrība PaSaulei turpinās pastāvēt arī pēc vēlēšanām un sēs pozitīvismu visā valstī. Kur ir? Un kas notiek ar lv žurnālistiem? Kāpēc neviens vēl nav kārtīgi izsmērējis Stendzenieka degunu šajā melu šļurā. Nē, tā vietā tikai iztapīgas intervijas glamūrīgos žurnālos. Un izskatās, ka visi ir apmierināti. Diezgan bezcerīgi.

    +30
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 23.05.2010. 16.36

Kāpēc mums viņiem vispār ir jāpievērš tik liela uzmanība?

+17
-1
Atbildēt

4

    Kristaps O. > andrisskrastins 23.05.2010. 21.40

    bet Latvijā tik maz notikumu, par ko rakstīt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dagne7 > andrisskrastins 25.05.2010. 16.34

    Man ir sajūta, ka vajag skatīties gan “labos cilvēkus”, gan “labos kampējus” preses klubos un citur, un jo vairāk, jo mazāk cilvēku par viņiem nobalsos. Uz iepriekšējās darbības fona tā ir lieliska antireklāma, farss, par kuru gribas smieties,ja nebūtu tik skumji.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 23.05.2010. 19.32

    Ne pat tā. Vienkārši viņi ir kļuvuši izteikti garlaicīgi. Manuprāt, ir jākoncentrējas pašu informatīvajai kampaņai. Šie džeki ir savu pateikuši, viņu tonis īpaši nemainīsimies. Tagad laiks mūsu atbildei.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > andrisskrastins 23.05.2010. 19.04

    Arī tā būtu neslikta taktika, ja liela daļa masu mediju vienkārši sāktu boikotēt visus šos Stendzenieka dizainētos makaronu karinātājus. Lai publicējas savās kabatas avīzēs.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu