Rīgā pieaugs siltumenerģijas tarifi • IR.lv

Rīgā pieaugs siltumenerģijas tarifi

20
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Dabasgāzes cenas dēļ vasarā maksa par siltumu un karsto ūdeni augs par trešdaļu

Šovasar teju par trešo daļu pieaugs akciju sabiedrības "Rīgas siltums" (RS) siltumenerģijas tarifs iedzīvotājiem, jo tā galveno izejvielu – dabasgāzi – dārgāk tirgos monopolists akciju sabiedrība "Latvijas gāze" (LG), vēstī aģentūra LETA, atsaucoties uz LG paziņojumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Pēc pakāpeniskas tarifu samazināšanās pagājušā gada vidū no novembra līdz šā gada martam siltumenerģijas tarifs saglabājās nemainīgs – 29,24 lati par megavatstundu (Ls/MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Aprīlī tarifs tika paaugstināts līdz 34,69 Ls/MWh jeb 19%. Kā liecina LG paziņojums, no šā gada 1.maija norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju Rīgā tiks piemērots tarifs 36,05 Ls/MWh bez PVN. Tas ir par 23% vairāk nekā martā un par 5% vairāk nekā aprīlī.

LG prognozes liecina, ka jūnijā RS tarifs varētu sasniegt 38,09 Ls/MWh bez PVN, kas ir par 30% vairāk nekā martā un par 10% vairāk nekā aprīlī. Savukārt jūlijā RS tarifs varētu sasniegt 38,77 Ls/MWh bez PVN, kas ir par 33% vairāk nekā martā un par 12% vairāk nekā aprīlī.

No jūlija paredzams tarifa papildu pieaugums vēl par 7%, jo par dabasgāzi sāks iekasēs akcīzes nodokli. Vasarā gan siltumenerģija tiek izmantota tikai karstā ūdens sildīšanai. Savukārt apkures sezonas sākumā dabasgāzes cenas atkal varētu kristies, paredz eksperti.

RS pagājušajā finanšu gadā no 2008.gada oktobra līdz 2009.gada septembrim strādājis ar 4,99 milj.Ls peļņu, kas ir par 1,29 milj.Ls vairāk nekā iepriekšējā gadā. LETA jau ziņoja, ka Rīgas pašvaldība iecerējusi pārņemt kontroli RS, vienojoties ar mazo akcionāru – enerģētikas kompāniju "Dalkia". Pašvaldībai pieder 49% RS akciju, “Dalkia" – 2%. 48,995% akciju pieder Latvijas valstij, kuras intereses pārstāv Ekonomikas ministrija, bet valsts enerģētikas kompānijai "Latvenergo" pieder 0,005% RS akciju.

Komentāri (20)

::Vai cis :: 14.05.2010. 20.53

Un par kādu summu pieaugs amatpersonu algas?

+1
0
Atbildēt

0

a_oleinika 15.05.2010. 15.02

Te gan prasītos līkne pret pēdējiem gadiem, kas salīdzināta ar pasaules naftas cenu vai ko tamlīdzīgu. Citādi tukša muldēšana.

Paredzu, ka tas atkal izsauks sašutumu par atkarību no gāzes utt. Ar regulatoru mums ir problemātiski, bet tie mājieni par pāriešanu uz vietējiem resusiem nebūtu attiecināmi uz Rīgas “apkurināšanu”. Gāze patiešām mūsu apstākļos ir siltumenerģijas avots Nr. 1. Paskatieties uz cenu un visām saistītajām izmaksām! Pluss, esošā infrastruktūra.
Ja ir problēmas ar monopoliem un regulatoriem, tad jārisina tās, nevis, kur vajag un nevajag, utopiski jāpiesauc alternatīvie enerģijas avoti, kas daudzos gadījumos 1) nav tehniski piemēroti, 2) prasa nepaceļamas sākuminvestīcijas, 3) palielinātu enerģijas cenu.
Plašākā mērogā par vietējiem resursiem izdotā (potenciāli lielākā) nauda, protams, atgrieztos Latvijas ekonomikā, bet tas nez vai motivēs enerģijas pircēju maksāt vairāk.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu