Valpurģu nakts šodien • IR.lv

Valpurģu nakts šodien

25

Trīs Rīgas muzeji šodien no plkst.17 līdz 20 organizēs savdabīgu Valpurģu nakts sagaidīšanas pasākumu, ziņo aģentūra LETA.

Muzeju piedāvātajā pasākumā interesenti būs aicināti noiet "Muzeju šausmu taku", apmeklējot Rakstniecības un mūzikas muzeju Pils laukumā 2, Latvijas Universitātes Vēstures muzeju Raiņa bulvārī 19 un Rīgas Kino muzeju, kas atrodas Peitavas ielā 10/12.

Rakstniecības un mūzikas muzejs aicinās apskatīt rakstnieku pēcnāves maskas, kā arī uzzināt, ko par Latvijas spalvas meistariem vēsta uzraksti uz viņu kapa lentēm. Tas viss būs pieejams līdz šim nepieejamajā muzeja pagrabā.

Savukārt Latvijas Universitātes Vēstures muzejs Valpurģu nakts priekšvakarā piedāvās iespēju nokļūt divus gadsimtus senā pagātnē, kad ikviens varēs iejusties 19.gadsimta studenta ādā, apmeklējot vēsturisko studentu karceri, kas atrodas Latvijas Universitātes bēniņos.

Rīgas Kino muzejs Valpurģu naktī rādīs fragmentus no Leonīda Leimaņa filmas "Šķēps un roze", kurā skatītājus pārsteigs sens noslēpums, sprādzieni un mīla Vecrīgā. Kino muzejā varēs arī apskatīt Rīgā dzimušajam pasaulslavenajam kinorežisoram Sergejam Eizenšteinam veltītu izstādi.

Lai atgūtu spēkus pēc muzejos redzētā un piedzīvotā, "Muzeju šausmu takas" apmeklētāji varēs atpūsties arī radio "Naba" klubā "Nabaklab", kur ar pavasarīgu koncertprogrammu uzstāsies Imants Daksis, grupa "Rīsa zvejnieki", lietuviešu grupa "Spanxti" un spēlēs dīdžejs Ilmārs Šlāpins.

Valpurģu nakts tradicionāli tiek svinēta naktī no 30.aprīļa uz 1.maiju. Valpurģu nakts tradīcija nāk no vācu folkloras, kur tie bija vislielākie pagānu auglības svētki, kurus svin par godu plaukstošajam pavasarim. Saskaņā ar leģendām šajos svētkos notika raganu sabati.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu