Baltiju četrus mēnešus pieskatīs Polija • IR.lv

Baltiju četrus mēnešus pieskatīs Polija

34
Evija Trifanova, LETA

Piektdien Francija nodod Polijai NATO patrulēšanas misiju Baltijas gaisa telpā

Polija piektdien rotācijas kārtībā no Francijas uz četriem mēnešiem pārņems NATO spēku Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju, vēstī aģentūra BNS. Lietuvas Aizsardzības ministrija informē, ka nodošanas ceremonijā notiks Zokņu militārajā aviobāzē pie Šauļiem, kur bāzējas NATO patruļmisija.

Polijas misijā būs četri iznīcīnātāji "MiG-29", kas Zokņos ieradās trešdien, 28.aprīlī. Polijas spēki Baltijas gaisa telpu apsargās jau otro reizi. Arī Francijai šī bija otrā misija. Baltijas valstīm pašām nav šādai patrulēšanai piemērotu lidmašīnu.

NATO iznīcinātāji, kas bāzējas Zokņu aviobāzē Lietuvā, patrulē Baltijas valstu gaisa telpā kopš Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņemšanas NATO 2004.gada martā. Sešos gados šo misiju veikuši ASV, Beļģijas, Čehijas, Dānijas, Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Spānijas, Turcijas un Vācijas gaisa spēki.

NATO solījusi, ka alianses lidmašīnas patrulēs Baltijas valstu gaisa telpā līdz 2011.gadam, turklāt Latvijai, Igaunijai un Lietuvai pakāpeniski ir jāpārņem patrulēšanas misijas izdevumu finansēšana. Pašlaik NATO gaisa telpas patrulēšanas misijas personāla un aprīkojuma transportēšanas izdevumus, kā arī personāla uzturēšanās izdevumus Lietuvā sedz valstis, kuru gaisa spēku pārstāvji piedalās misijā. 2007.gada februārī Latvija, Lietuva un Igaunija vienojās kopīgi segt tādus misijas izdevumus, kas saistīti ar transporta īri un ekspluatāciju, kā arī skrejceļa uzraudzību, ko līdz tam finansēja tikai Lietuva.

Baltijas valstu vadītāji iecerējuši panākt patrulēšanas misijas pagarināšanu līdz 2018.gadam.

Komentāri (34)

ivetao2007 30.04.2010. 21.30

Pirmskara latvijas kara aviācija bija vairāk par 100 lidmašinu. Starp tām 30 tajā laikā modernie angļu iznicinātāji Gloster Galdiator. Pirkti par tautas saziedoto naudu Tagadējai mikroskopiskajais Latvijas armijai daži bataljonu sastāvā nav nevienas kara lidmašinās. Tikai krievu saremontētas grabažas helikopteri Mi-8/17. Bail ka kāds nenogāžas. Robežssargiem priekš priekšniekiem ir kāds helikopters, bet policijai un ugunsdzēsējiem nav nekā. Čehi sen piedāvā viehlos iznicinātājus L – 159, kurus var apbruņot ar vismodernākām raķetēm un prettanku lielgabalu. Tos varētu dabūt maiņas ceļa’. Tad Latvijā vismaz varētu pacelties gaisā kāda lidmašina un “pačamdīt nelūgtus viesus”. Par to emu runājis ar čehu virsniekiem. Taču Latvijas dīvanu ģenerāļiem neko nevajaga. Alga iet. Un kur ir bruņutransportieri kā somu Patria Sisu. Pliki kājnieki, bez īstām prettanku un zenitraķetēm. Starp citu poļu Krievijā ražotajos MIGos iekšā ir Izraelas un ASV radari un raķetes.

0
0
Atbildēt

0

photocom 30.04.2010. 13.42

Poļu Migus – uz Smoļensku !

0
0
Atbildēt

0

austrisv 30.04.2010. 13.10

Paldies poļiem, ka tie apsargā mūsu gaisa telpu, lai pasargā Dievs mūs no kaimiņiem austumos!

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu