Vienojas par ārlietu ministru • IR.lv

Vienojas par ārlietu ministru

24
Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Par portfeļa uzticēšanu Aivim Ronim Saeima varētu balsot jau ceturtdien

Valdību veidojošo partiju koalīcijas padome pirmdien vienojusies vakantajam ārlietu ministra amatam virzīt bijušo Latvijas vēstnieku ASV un NATO Aivi Roni. Saeima par viņa iecelšanu amatā varētu balsot jau šo ceturtdien, 29.aprīlī. Par pārējiem ministru kandidātiem sarunas koalīcijā vēl turpinās.

Pēc koalīcijas partneru apspriedes Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem skaidroja, ka valdībai ir "jāiet uz priekšu" un jāapstiprina vismaz ārlietu ministrs. Par pārējiem vakantajiem tieslietu un veselības ministru amatiem sarunas turpinās, bezgalīgi ilgi gan tās nevarēšot vilkties.

Savukārt Saeimas Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem atzina, ka koalīcijā panāktā vienošanās “ir normāls rezultāts”. ZZS savas domas par Roni esot mainījusi. Pirmdien Ronis ticies ar ZZS frakciju, ir.lv stāstīja Brigmanis, uzsverot, ka Ronis ir profesionālis un ar iepriekš šim amatam izvirzīto diplomātu Andri Razānu viņi esot vienos “svaru kausos”.

Arī par ZZS rosināto Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas saglabāšanu līdz vēlēšanām sarunas vēl turpināšoties. Kā skaidroja premjers, sagaidāms, ka šis jautājums šonedēļ tiks skatīts atbildīgajā Saeimas komisijā, un pēc tās sēdes arī iecerēts pieņemt lēmumu.

Vaicāts, kādēļ nav atbalstījis bijušā tieslietu ministra Gaida Bērziņa (TB/LNNK) kandidatūru tieslietu ministra amatam, Dombrovskis uzsvēra, ka šajā amatā būtu jābūt bezpartijiskam profesionālim. Savukārt Brigmanis pauda viedokli, ka Bērziņš ir savā ziņā bezpartijisks, jo nav ne “Vienotības”, ne ZZS biedrs, bet gan “tēvzemietis”.

Koalīcijā pirmdien noraidīta “Pilsoniskās savienības” (PS) izvirzītā kandidāte tieslietu ministres amatam – Saeimas deputāte Ilma Čepāne. Pēc Ventspils mēra Aivara Lemberga žurnālistiem pirms koalīcijas sanāksmes sacītā, “Čepāne ir saistīta ar uzņēmējiem Oļegu Stepanovu un Olafu Berķi”. Tiesa, viņš atturējās paskaidrot sīkāk šo saikni. Lembergs gan noliedza, ka ZZS esot īpaša vēlme pārņemt savā pārraudzībā Tieslietu ministriju, kā arī pauda neizpratni, kādēļ koalīcija noraidījusi vairākus ZZS ieteiktos kandidātus.

Saeimas partijas “Jaunais laiks” (JL) frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Ir.lv sacīja, ka JL vēl lems par ZZS piedāvāto ārlietu ministra amata kandidātu Roni. Kā atzina Zaķis, trešdien Ronis varētu tikt aicināts uz tikšanos ar JL deputātiem Saeimā, un pēc tam varētu lemt par viņa atbalstu.

Zaķis pieļāva, ka trešdien frakcijā varētu tikt pieņemts arī galīgais lēmums par to, vai ceturtdien parlamenta sēdē ieteikt apstiprināšanai "Pilsoniskās savienības" (PS) veselības ministres kandidāti Rīgas domes deputāti Antru Sakni. Arī šī kandidatūra no JL puses tiekot vērtēta, taču, tā kā līdz šim nebija plašākas informācijas, sarunas vēl turpinās.

Trešdien par atbalstu Ronim frakciju sēdēs plāno lemt arī "Saskaņas centra", LPP/LC un Tautas partijas deputāti, vēstī aģentūra BNS.

Jau vēstīts, ka ZZS un PS pirmdien pieteica savus kandidātus visiem trijiem vakantajiem ministru posteņiem. ZZS valde nolēma virzīt ārlietu ministra amatam Roni, veselības ministra amatam atbalstīt PS ieteikto Sakni, tieslietu ministra amatam – bijušo ministru Gaidi Bērziņu (TB/LNNK), kā arī rosināt reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas saglabāšanu līdz Saeimas vēlēšanām, amatā ieceļot Kocēnu novada priekšsēdētāju Vitautu Staņu. Savukārt PS ārlietu ministra amatam iesaka “Vienotības” vadītāju Ģirtu Valdi Kristovski.

Komentāri (24)

austrisv 26.04.2010. 18.59

Man uzmācas dusmas uz to Lembi, kurš mēģina savu fantomasu atkal iebāzt amatā. Tātad Lembis ir tas, kurš aizkulisēs vai nu saka , ko drīkst likt amatā Latvijas valstī, vai arī ko nedrīkst likt amatā! Kā man šis tips ir noriebies.
Visur viņam Stepānovs rēgojas un visiem ZZS ir jārēķinās tikai un vienīgi ar lembi!
Izskatās, ka Latvijā nav jābūt partijām , bet atklāti jāprasa, ko vēlas Lembergs, Šķēle un Šlesers! Oligarhu republika!

+12
-1
Atbildēt

1

    daina_tabuna > austrisv 26.04.2010. 19.22

    Kas tur ko dusmoties? Latvija kopš 90-to sākuma ir nevis demokrātiska, bet oligokrātiska republika. Un ne jau Lembergs, Šķēle vai Šlesers pie tā ir vainīgi. Pirmkārt, paši vēlētāji. Ja tā paskatās, tad Saeimā jau kopš piektās ir bijuši labi ja pāris profesionāļi. Pamatā aktieri, dzejnieki, komponisti, caurkrituši kompartijas un komjaunatnes funkcionāri, dažādu rangu ierēdņi no PSRS laikiem, bārmeņi, sportisti u.tml. Te nu arī ir rezultāts. Ne tur kārtīgi juristi, ne tautsaimniecības speciālisti, ne cilvēki, kas ar godīgu darbu kaut ko sasnieguši. Pa visām saeimām labi ja viens sastāvs nolasītos tādu, kurus ar galvu domājot tur varētu likt.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Ilgvar's 26.04.2010. 18.28

Man šķiet, Lembergs paliek vecs un visu aizmirst. Neatceras, ka Ilma Čepāne cīnījās pret Berķim piederošas vai līdzīpašumā esošas firmas iecerētu būvniecību. Berķis no Čepānes pēc tam vēl gribēja iztiesāt Ls 350 000 par zaudējumu nodarīšanu biznesam

+10
0
Atbildēt

0

Anita Brauna 26.04.2010. 19.09

Koalīcijas problēma
Pagājis mēnesis, kopš koalīciju pameta Tautas partija (TP), un valsts tika pie mazākuma valdības. Koalīcijas padomes pirmdienas sēde ievilkās garumā, un tas bija gaidāms. Darba kārtībā – vakanto ministru amatu kandidātu izvirzīšana apstiprināšanai Saeimā. Savus kandidātus ārlietu, veselības un tieslietu ministra amatam pieteica gan Pilsoniskā savienība (PS), gan Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).
Debatēs pie kopsaucēja koalīcijas partneri nonāca vienā jautājumā. Visticamāk, jau šonedēļ Saeima ārlietu ministra amatā apstiprinās Aivi Roni – bezpartijisko, profesionālu diplomātu. Patiesībā šī vakance bija “degoša”: Ārlietu ministriju ilgāku laiku nevar vadīt ministra pienākumu izpildītājs, un tāds statuss pēc demisijas raksta iesniegšanas bija Mārim Riekstiņam (TP).
Kā atzinušies sēdes dalībnieki, arī veselības ministra krēsls ilgi nestāvēs tukšs, premjers solījis vajadzības gadījumā sasaukt koalīcijas padomes ārkārtas sēdi. No rīta Latvijas Radio ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atzina, ka partija virzīs savus kandidātus, taču esot gatava kompromisiem, un šī gatavība, visticamāk, iemiesosies veselības ministra izvēlē.
Toties kompromisi diezin vai gaidāmi attiecībā uz tieslietu ministra amatu. Te ir savstarpēji izslēdzoši viedokļi. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) domā, ka nav pamata revidēt jau panākto vienošanos, ka šis amats jāuztic bezpartijiskam kandidātam. Brigmanis domā ka par tādu “šo sarunu kontekstā” varētu tikt uzskatīts “tēvzemietis” Gaidis Bērziņš. Tiesa jau tiesa, Bērziņu virza nevis viņa paša partija, bet ZZS, taču tas nenozīmē, ka Bērziņš automātiski tiek atskaitīts no TB/LNNK un patiešām uzskatāms par bezpartijisko.
Publiski jau izskanējis, kāpēc mazbudžeta Tieslietu ministrija ieguvusi nebijušu pievilcību, un šis skaidrojums izklausās ticami. Ministrijas pārraudzībā ir Uzņēmumu reģistrs, kura darbība var dot cerības Ventspils mēram Aivaram Lembergam pilnībā nezaudēt pozīcijas “Latvijas kuģniecībā”.

+8
0
Atbildēt

1

    garausiitis > Anita Brauna 27.04.2010. 08.25

    Par kuģniecību – gan jau ari būsiet dzirdējis, ka tā praktiski palikusi pēdējā vieta Lembergam ,kur pasmelties karstu naudu pietiekamos apmēros . Cik dzirdēts , tad jārok juridisko pakalpojumu virzienā un kuģu frakts tāljūrās. Ka tik tas kritiens pa trepēm nav kaut kā ar visu to saistīts.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu