Vai esi pietiekami labs? • IR.lv

Vai esi pietiekami labs?

Uz izrādi sanākušie skatītāji var brīvprātīgi no melnas kastes izvēlēties iepriekš sagatavotus varoņu monologus. LTV ekrānuzņēmums
Juta Ance Ķirķis, žurnāla Teātra Vēstnesis galvenā redaktore

Valtera Sīļa līdzdalības izrāde Konference visumā labiem cilvēkiem ir neparasts teātra piedzīvojums

Iespējams, rakstu būtu prātīgi sākt ar brīdinājumu — šajā iestudējumā aktieru nav! Tomēr gan piedzīvot šo izrādi, gan par to uzrakstīt šķiet vērtīgi.

No vienas puses, režisors Valters Sīlis ar dramaturģiskās konsultantes Annas Belkovskas palīdzību ir radījis manipulatīvu sistēmu, kurā vara pieder kādam neredzamam un nepazīstamam «augstākam» spēkam. Skatītājam, kurš nonācis aplī Dirty Deal Teatro askētiskajā teātra zālē, nav iespēju to identificēt bez priekšzināšanām, atliek tikai ļauties vai neļauties šai manipulācijai. Tomēr režisora spēja skatītāju uzmanību pavērst citam pret citu ir apbrīnojami precīza.

Viens no būtiskākajiem izrādes aspektiem ir spēja uzticēties blakussēdētājam un drosmīga uzņēmība, bez kuras izrāde vienkārši nesāktos. Neveiklais mulsums, pirms jaunizveidotais skatītāju kolektīvs sper pirmo soli, ir spriedzes pilns un atgādina psiholoģisku eksperimentu ar grupu. Tieši dažādos cilvēka psiholoģijas novērojumos es saskatu izrādes lielāko vērtību. It kā režisors, izvēloties šādu formātu, būtu gribējis mūs mierināt, parādot, ka pat svešos un neparedzamos apstākļos cilvēki uzticas saviem instinktiem (un tas pārējiem ir noderīgi, nevis bīstami) un prot sadarboties. Protams, nav teikts, ka visas izrādes norit tik gludi kā tā, kuru apmeklēju es.

Pieņemot iespēju, ka kāds no izrādes dalībniekiem tomēr atsakās sadarboties, prātā nāk izrādes nosaukuma saistība ar tās skatītājiem. Tāpēc varu secināt, ka Dirty Deal Teatro kopā ar mani apmeklēja «visumā labi» cilvēki, kuri sekoja izrādes instrukcijām, ļaujot tai ritēt izrādes veidotāju iecerēto gaitu. No otras puses, apzinos, ka ir sabiedrības locekļi, kuri par «visumā labu» rīcību uzskatītu tieši pretošanos noteikumiem, it īpaši, ja to neuzrauga kāda viegli sazīmējama autoritāte. Tādēļ atliek vien doties uz izrādi un noskaidrot savas nejauši veidojušās grupas vidējo aritmētisko «visumā labumu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu