Rīgā vecās paražas • IR.lv

Rīgā vecās paražas

2
Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta direktora amata pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods. Foto no LETA arhīva
Ieva Jakone

Vismaz 50 tūkstošu eiro kukulis — tik lielu naudas žūksni ietekmīgs Rīgas pašvaldības darbinieks Jānis Vaivods piedāvājis satiksmes ministra padomniekam. Rīgas mērs Vilnis Ķirsis par KNAB atklāto ir pārsteigts, bet opozīcija gan ne

Kad pagājušajā nedēļā rakstīju par to, kā Rīga «ielidojusi», pārdodot lietuviešu investoram lielu zemesgabalu pie lidostas, kuru ģenerālprokurors tagad liek atgūt domes īpašumā, vēl nenojautu, cik dziļas saknes ir šim skandālam.

Izrādās, tieši ar šo zemes lietu saistīta KNAB izmeklēšana par kukuļa piedāvājumu, kuras dēļ pagājušajā nedēļā no amata atstādināts Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta vadītāja p. i. Jānis Vaivods. Viņš pērn rudenī piedāvājis satiksmes ministra Kaspara Briškena padomniekam Jānim Meirānam kukuli cerībā, ka bijušais kolēģis palīdzēs nokārtot Satiksmes ministrijas atļauju zemes darījuma pabeigšanai. Lai gan lietuviešu investori jau 2022. gadā nopirka Rīgas pašvaldības izsolīto zemi un samaksāja 5,7 miljonus eiro, līdz pat šim brīdim jaunie īpašnieki nav reģistrēti zemesgrāmatā. Iemesls ir juridisks strīds ar ministriju, jo zeme nepieciešama lidostas Rīga attīstībai.

Par lietas sakārtošanu piedāvāts pamatīgs naudas žūksnis — ne mazāk kā 50 tūkstoši eiro, ziņoja LTV raidījums De facto, un Ir apstiprina Meirāns. Par kukuļa piedāvājumu viņš ziņoja KNAB. Vēlāk sociālajā vietnē X skaidroja, ka ar savu piemēru vēlas iedrošināt arī citus neklusēt un ziņot par korupciju.

Kamēr norit kriminālizmeklēšana, Meirāns nedrīkst plašāk komentēt notikušo, taču zināms, ka ar Vaivodu iepazinies domē, kad gadu bija vicemēra Viļņa Ķirša (JV) padomnieks satiksmes jautājumos. Lūgts Vaivodu raksturot, Meirāns ir strups: «Kolēģis kā kolēģis.» Tomēr mazliet runīgāks kļūst, kad vaicāju, kā vērtē viņa iecelšanu tolaik vēl Satiksmes departamenta vadībā, kad 2021. gadā pārkāpumu dēļ tika atstādināts iepriekšējais vadītājs Vitālijs Reinbahs. Par Vaivoda virzīšanu toreiz Meirāns bijis skeptisks, jo Vaivods kopš 2019. gada bija Reinbaha biroja vadītājs. Izrādās, ka Reinbaha krēslā Vaivods nav uzdrošinājies sēsties vairāk nekā pusgadu, turpinot darbu no sava biroja vadītāja kabineta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu