Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooc Kāpa: otrā daļa / Dune: Part Two. Otrā zinātniskās fantastikas sāgas Kāpa daļa. Lai arī filmā ir lērums detaļu, kam piekalt acis un ausis — vērienīgi filmējumi, Hansa Cimmera komponētais skaņu celiņš un bagātīgs atvēziens ar specefektiem —, aktieru Timoteja Šalamē un Zendajas varoņu atriebes odiseja uz tuksnesīgās planētas tomēr nav mērāma ar to pašu mērauklu kā, piemēram, Džordža Lūkasa leģendārie Zvaigžņu kari. Filma nevis rada savu ikonogrāfiju, bet negausīgi smeļ no kinovēstures — šifrēt atsauces un domāt, kur šis jau ir redzēts, ir nogurdinoši. Kino no 1. marta.

oooo Pansija pilī. 8. sērija. Ja visas seriāla Pansija pilī sērijas noskatītas, sāta sajūtu var stiprināt ar šo dokumentālo epilogu. Ginta Grūbes režisētā filma vēsta par kontekstu, kas apvija Anšlava Eglīša romānu, kurā balstīts seriāls. Apkopotas dažādas atmiņu un saziņas druskas, kas ļauj noskaidrot kaut ko vairāk par Eglīšu ģimenes, Inciema muižas un arī uz īsu brīdi brīvās Latvijas likteni. Kino no 26. februāra.

oooo Femme. 2023. gada Berlināles programmā iekļautais kinodarbs ir drosmīga režisoru Sema H. Frīmena un Nga Čuna Pinga debija, kas izaugusi no īsfilmas. Femme sensitīvās seksualitātes tēmas ietvarā pēta robežu starp pāridarītāju un upuri. Stāsts par kāda homofobiska nozieguma izraisītu atriebi dažbrīd atgādina pazīstamā dāņu režisora Nikolasa Vindinga Refna filmu noslēpumaino atmosfēru — arī te tumšos interjerus agresīvi, gandrīz griezīgi izgaismo koša krāsu palete. Īpaši jāizceļ viens no aktieriem — Džordžs Makejs — viņš šeit spēlē agresīvu, homofobisku huligānu (viņa varonis vismaz par tādu cītīgi izliekas). Kino Bize no 9. marta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu