Ukraina var uzvarēt • IR.lv

Ukraina var uzvarēt

49
Ukraiņu karavīri sabotieru grupējumu neitralizēšanas mācībās Čerņihivas reģionā. Foto — Scanpix
Pauls Raudseps

Igaunijas Aizsardzības ministrija izstrādājusi stratēģiju, lai Krievija zaudētu un Rietumi kļūtu stiprāki

Tik daudz cerību pagājušajā vasarā tika likts uz ukraiņu pretuzbrukumu, ka viņu armijas nespēja nozīmīgi pavirzīties uz priekšu frontē daudzos radīja apjukumu un pesimismu. Šķiet, ka nav vairs plāna, kā Ukraina varētu karā uzvarēt, un skaidras, publiski izklāstītas stratēģijas trūkums dod atbalstu tām balsīm, kuras kārtējo reizi aicina meklēt iespējas noslēgt ar Putinu pamieru vai pat apšauba nepieciešamību turpināt atbalstīt Ukrainu. 

Viens no galvenajiem argumentiem, ar kuru ASV Pārstāvju palātas spīkers, republikāņu kongresmenis Maiks Džonsons skaidro kavēšanos apstiprināt jaunu 60 miljardu dolāru vērtu militārās palīdzības paketi Ukrainai, ir apgalvojums, ka no Baltā nama nav dzirdējis «skaidri izklāstītu stratēģiju, kā Ukraina var uzvarēt». Tas bija pirmais, ko Džonsons pateica presei pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Vašingtonā 12. decembrī.

Pateicoties Igaunijas Aizsardzības ministrijai, tagad ir iespējams uz šo jautājumu atbildēt. Gada nogalē tā publicēja «dokumentu diskusijai» ar nosaukumu Kā sagatavot panākumiem transatlantisko aizsardzību: militāra stratēģija Ukrainas uzvarai un Krievijas sakāvei.

Dokuments sākas ar atzinumu, ka ir «viegli nonākt izmisumā» laikā, kad jau otro gadu Krievija turpina brutālu agresiju. Tieši to Maskava arī vēlas, taču «mēs nedrīkstam tik viegli tikt maldināti». «Mums ir virsroka šajā cīņā,» rakstīts dokumentā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu