Līga Ondzule, vienīgā skursteņslaucītāja Latvijā • IR.lv

Līga Ondzule, vienīgā skursteņslaucītāja Latvijā

Skursteņslaucītājiem darba netrūkst — rindā parasti jāgaida divi trīs mēneši. Jaunajā gadā Līga divas nedēļas atpūtīsies, tad vāveres ritenis atsāksies. Foto no personīgā arhīva
Agnese Meiere

Skrīveriete Līga (45) pēc izglītības ir tekstila dizainere, mācījusies aušanu, taču profesijā strādājusi tikai mazu brīdi. Studiju laikā bijusi aukle Vācijā, vēlāk arī tepat Latvijā. Tad strādājusi rotaļu laukumā. Kad piedzimuši trīs bērni, nācies meklēt darbu, kur jāpavada nepilna diena, bet vēl labāk — dažas reizes nedēļā. Izmēģinājusi šo un to, līdz nolēmusi iet talkā tētim Jānim Andersonam, vienam no 37 Latvijas skursteņslaucītāju meistariem Latvijā. Viņš ilgus gadus strādājis kopā ar brāli, bet brāļa dzīvesvietas maiņas dēļ abu ceļi šķīrušies. 

«Es vispār nezināju, kas skursteņslaucītājam īsti jādara. Visu apguvu tēva vadībā,» stāsta Līga. Lai izmācītos arodu, jāreģistrējas kā māceklim amatniecības kamerā un vairākus gadus jāstrādā kopā ar meistaru. Katru dienu jāreģistrē, kas paveikts un apgūts. Kad meistars redz, ka māceklis iemācījies amatu, zina un saprot, ko dara, jākārto eksāmens. Līga šobrīd ir zellis, bet kādu dienu cer kļūt par meistari.

Vissarežģītākais šķitis noteikt, kā izvietotas dūmejas. «Teicu — es taču neredzu cauri ķieģeļiem. Tētis dusmojās,» smaida Līga. Taču, kad apkures ierīces sākusi tīrīt pati, ātri vien nākusi saprašana. Tagad atliekot pieiet pie mūrīša un pēc šībera, lūciņu izvietojuma kļūst skaidrs, kā dūmejas izvietotas. Pašlaik Līga visbiežāk strādā uz jumtiem, bet tētis lejā. «Bail nav,» viņa saka. Reiz gan sanācis starpgadījums — simtgadīgā baznīcā, ejot pāri ap skursteni izvietotai laipai, Līga kritusi no divu metru augstuma un sadragājusi papēdi. Divus mēnešus nav varējusi pastaigāt.

Sen pagājuši laiki, kad pirms skursteņslaucītāja ierašanās māja bija jāizklāj ar avīzēm un pēc aiziešanas visu dienu jātīra. Mūsdienās šim nolūkam izmanto jaudīgu putekļsūcēju ar trīs metrus garu cauruli un citus modernus instrumentus. Pašai gan sanāk nosmērēties. «Man patīk būt netīrai,» smejas Līga. Tad varot redzēt, ka strādāts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu