Atveram acis! • IR.lv

Atveram acis!

Nellija Ločmele

Saeima šonedēļ sāks skatīt likumu par Stambulas konvencijas ratifikāciju. Kamēr politiķi un politikāņi septiņus gadus to muļļājuši, ļaujot daļā sabiedrības iesakņoties Kremļa propagandas murgiem par «tradicionālo vērtību» apdraudējumu, Latvijā no vardarbības ir mirušas jau 133 sievietes. Tā ir īsta, nevis iedomāta problēma.

Šie stāsti ir šaušalīgi. Gan tāpēc, ka reizēm mātes ir nogalinātas bērnu acu priekšā, bet īpaši tāpēc, ka šo vardarbību ģimenē varēja laikus pamanīt, apturēt, sodīt. Glābt dzīvības.

Kad rakstu šīs rindas, sociālajos tīklos klejo video ar pazīstamu uzņēmēju, kas kafejnīcā sit sievieti. Kāpēc neviens blakus to «neredz»? Tieši par tādu aklumu šajā žurnāla numurā runā Elita Kļaviņa — ir jāieslēdz gaisma mūsu sabiedrībā! Vardarbība pret sievietēm notiek mūsu acu priekšā, beidzot jāizvēlas to ieraudzīt, lai izbeigtu.

Bet uz žurnāla vāka cits skandāls, kas arī nobriedis valsts institūciju acu priekšā. Pērn īssavienojums uzliesmoja, kad KNAB aizturēja Centrālās vēlēšanu komisijas vadību un uzņēmēju, kura firma gadiem ilgi nodrošināja IT sistēmu izstrādi vēlēšanām. Tagad noskaidrojām, ka trijās pēdējās vēlēšanās kopš 2020. gada IT sistēmu izstrādes darbi ir veikti pilnīgi ačgārni — vispirms sarunā, ko vajag, tad izdara, bet pašās beigās sarīko «iepirkumu» un noslēdz līgumus. Izklausās pēc sīka ģimenes biznesa, bet runa ir par vēlēšanu infrastruktūru, kuras veidošana ir valsts drošības jautājums, to uzmana vesela virkne iestāžu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu