Rebeka Zvirbule, dzejas slama uzvarētāja • IR.lv

Rebeka Zvirbule, dzejas slama uzvarētāja

Rebeka Zvirbule ar skatuves vārdu Liene Tīģere 2024. gada sākumā dosies uz Antverpeni, kur pārstāvēs Latviju Eiropas dzejas slama čempionātā. Foto no personīgā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Patiesībā 26. oktobrī MMājā notikušajā nacionālajā dzejas slama čempionātā uzvarēja un ceļazīmi uz Eiropas čempionātu Antverpenē Beļģijā ieguva Liene Tīģere. Tas ir 20 gadus vecās Rebekas Zvirbules skatuves vārds. To viņa izdomāja, kad ar draugiem skolas laikā sāka veidot mūziku, kas klausāma straumēšanas platformā SoundCloud. «Māksla nav jādara pilnīgi nopietni. Gribēju izveidot tēlu, varbūt tādu kā masku.» Meitene atzīst, ka Lienes dzeja atšķiras no pašas Rebekas rakstītā. 

Spēlējoties ar mīļas vidusskolas skolotājas iniciāļiem, viņa izdomāja savu skatuves vārdu. «Liene likās tāds parasts latviešu vārds, bet Tīģere — kaut kas eksotiskāks. Savienojot abus, izveidojas tēls, ko cenšos reprezentēt: parasta latviešu meitene ar eksotisku pieskaņu.» Pirmo reizi Rebekas dzeja tika publicēta skolas žurnālā, kad viņa mācījās Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā. 

Izrādās, čempionāts bija tikai otrais dzejas slams, kurā Rebeka piedalījusies. Savā debijā — septembra beigās notikušajā slamā — viņa iekļuva finālā, kas ļāva kvalificēties nacionālajam čempionātam. Doma piedalīties šādā pasākumā dzima Dzejas dienās. «Ar draugiem aizgājām uz pāris dzejas lasījumiem, radās iedvesma, apsēdāmies Aleponijā un sākām likt kopā idejas. Bija doma vienkārši aiziet uz dzejas slamu un nolasīt vienu dzejoli. Tālāku mērķu nebija.» Taču Liene Tīģere tika otrajā kārtā un tad — finālā. Uz vietas nācās rakņāties telefona piezīmēs, lai atrastu kādu dzejoli noslēdzošajai kārtai. 

«Performatīvā dzeja un rakstītais teksts ir pilnīgi atšķirīgas lietas.» Tāpēc, rakstot dzejoļus slamam, viņa piedomāja par uzstāšanos. «Šī jaunā dzeja bija patiesa Lienes Tīģeres dzeja. Jo viņa gribēja šokēt, likt aizdomāties un saprast, ka par grūtām tēmām var pasmieties, bet, galu galā, tās tomēr ir kāda cilvēka ikdiena.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu