Nav cilvēku, nav problēmas? • IR.lv

Nav cilvēku, nav problēmas?

11
«Man šķiet, mūs aizvācot, viņi vienkārši vēlas mūs kaut kur paslēpt, jo esam ārzemnieki,» saka Nasrina Bahrampura ar vīru Ali. Foto — The New York Times
Emma Bubola, © The New York Times News Service

Dānija ķērusies pie «nerietumniecisko» pilsētrajonu izskaušanas

Kad pirms vairākiem gadu desmitiem Nasrina Bahrampura un viņas vīrs no Irānas atbēga uz Dāniju, pāris apmetās gaišā pašvaldības dzīvoklī, no kura paveras skats uz universitātes pilsētu Orhūsu. Viņi to piepildīja ar puķupodiem, ģimenes fotogrāfijām un persiešu paklājiem un tur izaudzināja divus bērnus.

Tagad abi ir spiesti pamest šo mājokli, sekojot īpašas valdības programmas norādēm, kuru mērķis ir veicināt sabiedrības integrāciju — apzināti tiek izšķaidīti tie pilsētrajoni, kur pārsvarā dzīvo cilvēki ar zemiem ienākumiem un galvenokārt «nerietumnieciskie» ieceļotāji.

Praksē tas nozīmē, ka tūkstošiem dzīvokļu tiks nojaukti, pārdoti privātiem investoriem vai aizstāti ar jauniem mājokļiem, kas paredzēti turīgākiem (un bieži vien neimigrantiem) iedzīvotājiem, lai tādā veidā veicinātu sociālo daudzveidību.

Dānijas plašsaziņas līdzekļi šo programmu ir nosaukuši par «gadsimta lielāko sociālo eksperimentu». Kritiķi uzsver, ka tā ir «sociālā politika ar buldozeru».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu