Kādas uzvaras vēsture • IR.lv

Kādas uzvaras vēsture

Volodimirs Vakulenko (Володимир Володимирович Вакуленко; 1.07.1972.—1.07.2022.) bija ukraiņu dzejnieks, bērnu grāmatu autors; Olesa Uļanenko Starptautiskās literārās balvas saņēmējs un Lesa Martoviča konkursa laureāts. Septiņus gadus vecā Vitālija tēvs. Krievijas iebrukuma laikā Ukrainā okupanti Volodimiru nolaupīja un vēlāk nogalināja
Viktorija Ameļina, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 5

Ka noteikti jātulko un jāpublicē fragmenti no ukraiņu dzejnieka Volodimira Vakulenko dienasgrāmatas, ar Domuzīmes redakciju zinājām kopš pērngada decembra — kopš masu kapos bija atrastas un godam apglabātas viņa mirstīgās atliekas. Noziegums, par kuru viņu nogalināja, bija — «ukraiņu rakstnieks». 

Dienasgrāmatu no zemes izraka un Volodimira stāstu pasaulei izstāstīja rakstniece Viktorija Ameļina. Februārī ar viņu sarakstījos par dienasgrāmatas fragmentu publicēšanu. 23. jūnijā Kijivā notika grāmatas Es pārtopu… Okupācijas dienasgrāmata. Dzejoļu izlase atvēršana ar Viktorijas un Volodimira tuvinieku piedalīšanos (grāmatai ir Viktorijas priekšvārds). 27. jūnijā precīzi tēmēta krievu raķešu uzbrukuma laikā Kramatorskā Viktoriju nāvīgi ievainoja. 1. jūlijā viņa nomira. Noziegums, par kuru viņu nogalināja, bija — «ukraiņu rakstniece». Es rakstu viņas priekšvārda nosaukumu un smoku asarās.

Tulkotāja Māra Poļakova

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu