Tehnoloģijas mums darbu neatņems: briedums un pieredze tikai palīdzēs • IR.lv

Tehnoloģijas mums darbu neatņems: briedums un pieredze tikai palīdzēs

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Solvita Bruģe

Tā nākotne, par kuru runā, piesaucot jaunu prasmju nepieciešamību, ir pienākusi. Ja vēl pirms aptuveni 30 gadiem bija tikai normāli savu karjeru veidot vienā virzienā, turklāt darba mūžs noslēdzās, dodoties pensijā ap 55 gadiem, tagad situācija ir pilnīgi mainījusies. Vairumam no mums ir jābūt gataviem kardināli mainīt savu karjeru vairākas reizes dzīvē. Bieži tehnoloģijas uzskata par draudu, kas pārņems darba vietas, bet, strādājot tehnoloģiju uzņēmumā, ikdienā redzu, ka aiz katras inovācijas atrodas cilvēki. Un tikmēr, kamēr spēsim adaptēties jauniem apstākļiem, apgūt jaunas prasmes un būt drosmīgi, pieņemot nozīmīgus karjeras lēmumus, par darba trūkumu sūdzēties nevajadzēs.

Darba vidē acīmredzamas pārmaiņas

Ja agrāk bija skaidri amatu nosaukumi un lomas – visās organizācijās viens amata nosaukums nozīmēja vienu un to pašu darba saturu, tagad lomas strauji mainās, viens un tas pats amats dažādās organizācijās vai struktūrās var nozīmēt kaut ko pilnīgi citu. Plašākas ir kļuvušas arī atbildības, darbiniekiem ir jāspēj būt elastīgiem un izkāpt arī ārpus sava amata robežām, jo to pieprasa ikdienas dinamika darba vidē.

Mainījušās arī organizācijas, no strikti hierarhiskām un vertikāli orientētām kļūstot par daudz “plakanākām” – daudzi līmeņi izzūd, nav tik strikti noteiktas struktūrvienības un darbinieki daudz strādā starpfunkcionālās komandās, kas turklāt dažādos projektos var mainīties.

Karjeras trepes nomaina iespēju horizonta plašums

No fiziķa par Scrum komandas kapteini, no profesionāla futbolista par IT produktu īpašnieku vai no jūrnieka par programmētāju. Tas nav realitātes šovs, bet šodienas karjeras maiņas iespējas. Tie ir mani kolēģi Tet, kas kādā savā dzīves brīdī ir nolēmuši būtiski mainīt visu savu dzīvi un doties nezināmos, jaunos izaicinājumos. Pašlaik vairs nav jāparedz, ka visu mūžu savu karjeru virzīsim vienā virzienā, gluži pretēji – katram ir iespējas apgūt jaunas prasmes un kompetences. Protams, ne vienmēr pārmaiņām jābūt tik radikālām, bet jebkurā gadījumā, esot atvērtam un nemitīgi mācoties, prāts ilgi paliks ass un nebūs jābaidās, ka tehnoloģijas varētu atņemt darbu.

Nākotnes kompetences jātrenē šodien

Tet ir vairāk nekā 300 dažādu lomu, un jaunas profesijas dzimst ik dienu, arī citos uzņēmumos un nozarēs. Domāju, ka pašlaik amatu klasifikatora veidotājiem noteikti ir pilnas rokas darba, lai šos jaunos amatus ieviestu. Jau zinu, ka drīzumā meklēsim kvantu skaitļošanas inženieri un gatavojamies arī ieviest mākslīgā intelekta vēstnesi. Šīs nav prasmes, ko var apgūt skolā, tādēļ mūsu pieeja ir iedrošināt esošos darbiniekus būt drosmīgiem un kļūt par šo jauno kompetenču vēstnešiem organizācijā. Pērn Tet katrs desmitais darbinieks ir piedzīvojis karjeras izaugsmi, tai skaitā arī horizontālo, mainot savu amatu un pienākumus, lielāka daļa no tiem tieši 30-39 gadu vecuma grupā.

Vai tehnoloģiju nozarē strādā tikai jaunie?

Pēdējo desmit gadu laikā Eiropā nodarbināto skaits IKT nozarē ir pieaudzis par 57,8%, Latvijā – dubultojies. Augot nodarbinātībai tehnoloģiju jomā, būtiski, ka varam tajā iekļaut visas paaudzes, ar jaunajiem vien nepietiks. Statistika Baltijas valstīs kopumā parāda, ka izaugsmes dinamika darbinieku segmentā, kas ir vecāki par 35 gadiem, IKT nozarē ir lēna. Taču Tet darbinieku vidū ir visas četras paaudzes, visvairāk pārstāvēti ir tieši milleniāļi vecumā no 27-42 gadiem (47%) un 36% ir X paaudze jeb darbinieki vecumā no 43-58 gadiem. Dažādas paaudzes organizācijā ļauj veidoties bagātīgākai pieredzei, sniedz iespēju mācīties citam no cita, ko novērojam arī savu darbinieku vidū – mums ir lieliski mentori jauniešiem, savukārt jaunie uzņēmumā ienes citu dinamiku. Esmu pārliecināta, ka šī mijiedarbība ļauj kļūt arvien veiksmīgākiem un palīdz rast balansu šajā straujajā laikā. Vecumu dažādība būtiski ietekmē arī organizācijas kultūru, viena no Tet pamatvērtībām ir atvērtība izprast, kas būtiska arī starppaaudžu sadarbībā.

No tehnoloģiju ienākšanas organizācijās nav jābaidās, un tieši mācīšanās, spēja būt elastīgiem ir viena no veiksmes atslēgām, lai tehnoloģijas nevis biedētu, bet iedrošinātu. Briedums un pieredze nav šķērslis arī tehnoloģiju nozarē, bet gluži pretēji – tā ir iespēja izmantot esošās zināšanas, lai veiksmīgi apgūtu jaunas prasmes, tā ir iespēja izmantot atšķirīgo līdzšinējo pieredzi, lai paskatītos uz izaicinājumiem no dažādiem skatu punktiem un palīdzētu rast radošāku pieeju risinājumiem. Apgūstot arvien jaunas prasmes, tās ļaus pašreizējo darbu padarīt produktīvāku un gudrāku, sniedzot papildu pievienoto vērtību organizācijai, kā arī augot mums katram individuāli kā personībai. Mums ir palaimējies, jo Tet tehnoloģijas virmo apkārt katru dienu un mācīšanās no blakus kolēģa kļūst par ierastu praksi jebkuram uzņēmuma darbiniekam. Atliek tikai gribēt!  Būsim neatlaidīgi uzlabot mūsu prasmes un drosmīgi mēģināt izmantot karjeras iespējas, ko mums nes tehnoloģiju attīstība!

 

Autore ir Tet Cilvēku un vides dienesta direktore

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu