Apmainīšanās ar gūstekņiem • IR.lv

Apmainīšanās ar gūstekņiem

Elīna Vendija Rībena, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 3

***

Kas notiek pirms satiekas:

Cilvēki ieskatās pulksteņos un pulksteņi pierāda to, ka laiks ir relatīvs un nenosakāms ir ilgums no brīža kad šīs dienas apvārsnī parādās noteiktā ciparnīcas rādītāju leņķī iezīmēts punkts-cilvēks, [un šis leņķis ir kā prožektora gaisma kas parāda aktieri — aktieri, kurš sēž uz skatuves nekustīgi vēl pirms ir nozvanījis pirmais zvans — ārpus izrādes bet tomēr to apstiprinošs] līdz brīdim kad noskan tikšķis, apstiprinošs par to, ka izrāde sākusies — trešais zvans — priekškars paceļas. Daudzas lietas dzīvē notiek pēkšņi bet vairumu no tām var paredzēt, pat ja ilgums no brīža kad punkts parādās pie apvāršņa līdz brīdim kad esi tam pienācis klāt tik tuvu, ka vari piesist ar roku pie pleca ir nenosakāms.
Kas notiek pirms cilvēki satiekas. Cilvēki ieskatās spoguļos lai atcerētos, ka arī viņi ir cilvēki ar sejām, kuras nevar redzēt paši, kuras var redzēt tikai spoguļattēlā, ūdens atspulgā, fotogrāfijā, video, bet nekad sev blakus, nekad gluži tā, kā var redzēt citas sejas. Cilvēki ieskatās spoguļos, tur viņi satiek cilvēku, kuru šodien satiks cilvēks, kurš nekad nav saticis savu seju un nav sev ieskatījies acīs. Cilvēki ieskatās spoguļos un atminas, ka kādam pieder kāda daļa no viņiem, kuru tie nekad nesatiks, ka tā ir gluži vai apmainīšanās gūstekņiem, vai varbūt tikšanās, viņi mierina sevi, ka arī viņiem pieder daļa no cilvēka, kuru tie satiks, kuru šie cilvēki var censties atgūt bet nekad nespēs iegūt pavisam un atsvabināt; padarīt par savējo.
Kas notiek, pirms cilvēki satiekas.
Cilvēki pačurā, lai nebūtu jāmeklē, kur pačurāt, kad viņi būs satikušies. Cilvēki pārliecinās, ka viņiem kabatās ir atslēgas, telefons, cigaretes, šķiltavas, debetkarte, pase. Cilvēki paskatās uz sevi spogulī, cilvēki paskatās pulkstenī, tad cilvēki iet. Ir labāk, ja uz satikšanos abi cilvēki iet, jo tad neviens no viņiem nekļūst par punktu, kuru sasniegt otram — viņi abi tiecas uz vienu tikšanās punktu. Nē, es meloju, tas nav labāk — tā vienkārši ir viena no iespējām. Šodien ir tāda diena. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu