Esam slazdā. Tam ir riteņi • IR.lv

Esam slazdā. Tam ir riteņi

Pēteris Strautiņš
Pēteris Strautiņš, Luminor bankas ekonomists

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks 8. martā brīdināja, ka Latvijai ir ļoti liels risks iestrēgt vidējo ienākumu slazdā. Varbūt, bet šī riska īstenošanās ir atkarīga no atbildes uz diviem jautājumiem — vai ienākumi tiešām ir vidēji, un vai ir iespēja tos paaugstināt straujāk, nekā to dara pasaule kopumā?

Vai Latvija atbilst pasaules vidējam ienākumu līmenim? Vārdam «vidējs» nav precīzas nozīmes, vai arī to var noteikt pēc saviem ieskatiem. Tāpat kā «vidusšķira» — var gan apgalvot, ka tās Latvijā gandrīz nav, gan ka vairāk nekā puse valsts iedzīvotāju pieskaitāmi pie vidusšķiras. Pēc Pasaules Bankas datiem, Latvijas iedzīvotāju ienākumi 2021. gadā gandrīz divkārt pārsniedza pasaules vidējo līmeni. Precīzāk sakot, bruto nacionālais ienākums pēc pirktspējas paritātes Latvijā bija 197% no pasaules vidējā. Ja pieņem, ka vidējo ienākumu «zona» ir 50—200% — no puses līdz divkāršam līmenim, tad ar grūtībām iekļaujamies vidējā līmeņa kategorijā. Tas gan to vēl nepadara par slazdu, nav pamata domāt, ka pie 200% sliekšņa apstāsimies. Iepriekšējos 10 gados (2011—2021) Latvija palielināja savu pārsvaru pār pasaules viduspunktu par 39 procentpunktiem. 

Vēstot par algām, kas lielākajai daļai cilvēku ir galvenie ienākumi, statistiķi mēdz norādīt, ka aritmētiski vidējais līmenis var radīt maldinošu priekšstatu par jēdzienu «vidējs», jo to stipri ietekmē visaugstākie ienākumi, jāskatās uz mediānu. Starp 142 valstīm, par kurām Pasaules Bankai ir 2021. gada dati, mediānas valstis, kas ir tieši pa vidu valstu rindai, ir Paragvaja un Šrilanka, to ienākumu līmeni Latvija pārsniedz 2,5 reizes. Latvija šajā sarakstā ir 33. vietā, tātad tuvāk virsotnei, nevis mediānai. Savukārt to valstu vidējo līmeni, kuras pati Pasaules Banka definē kā vidēju ienākumu valstis, Latvija pārspēj par 183%. Visvidējākā no vidējām, šādi skatoties, ir Peru, turpat blakus ir arī Kosova un Indonēzija. 

Ir kāds reģions, attiecībā pret kuru tiešām esam gandrīz nevainojami vidēji, tas ir (pārsteigums!!!) — Centrāleiropa un Baltija. Šī pasaules nostūra vidējo līmeni pārspējam par nieka procentu. Turklāt neesam spējuši mainīt savu statusu šajā sabiedrībā jau ilgu laiku. Tātad slazds ir atrasts, nācās pacensties, jo šī ierīce bija neprecīzi nodēvēta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu