Brīvajā laikā • IR.lv

Brīvajā laikā

Vecums nav tikai skaitlis pasē vai fiziskā ķermeņa pārvērtības. Tas drīzāk ir filozofisks lielums, kas spoguļojas attieksmē pret dzīvi un apkārt notiekošo. Mēģinājumi apsteigt laiku (vai reizēm tieši pretēji — pakāpties soli atpakaļ) vērojami aizvien biežāk.

1. Mode nepazīst vecumu
Gada sākumā sociālos tīklus aplidoja Ķelnes ielās uzņemts attēls, kurā sastapušies nejauši garāmgājēji — jauns puisis un vecāka dāma vienādos zīmola Cos mēteļos. Pirmā to pārpublicēja Berlīnē bāzētā mārketinga aģentūra @boldberlin, ātri savācot 136 tūkstošus sirsniņu. Ķelnietis Dastins vēlāk atzina, ka tikšanos izdevies iemūžināt viņa labākajam draugam.

2. Kuslā aiziešana
Pandēmijas un nerimstošas ekonomiskās neskaidrības nogurdinātajam darbaspēkam reizēm gribas nedomāt par savām problēmām un izlikties, ka laiks, viņu vērtīgākais resurss, ir bezgalīgs. Viņi nevis izlēmīgi noliek atlūgumu uz darba devēja galda, bet pēc iespējas mazāk ieguldās tiešajos pienākumos, izdarot tikai pašu nepieciešamāko. Šī tendence nodēvēta par quiet quitting — kluso aiziešanu, ko latviskot varētu arī kā kuslo aiziešanu, jo darbinieki nevis apņēmīgi maina darbu, bet kusli kārpās ārā no esošā. 2022. gadā sabiedriskās domas aptauja Gallup Survey uzrādīja, ka tā dara aptuveni puse no ASV strādājošajiem.


3. Nostalģija
Kāpēc gan kāds varētu vēlēties iemūžināt savas dzīves svarīgākos brīžus ar septiņu megapikseļu ziepjutrauku, ja paša viedtālrunī ir kamera ar sešreiz lielāku izšķirtspēju? Tomēr atgriešanās pie tūkstošgades sākumā radītajām pirmajām digitālajām kamerām ir stabila tendence Z paaudzē, ziņo izdevums New York Times. Viņi arī vairs neraujas pēc jaunākajiem viedtālruņiem, bet meklē rokā podziņtelefonus. Tehnoloģiju tirgū ienāk nostalģija, liekot ražotājiem ielūkoties pirms vairākām desmitgadēm izlaisto ierīču arhīvos un, iespējams, celt tās no jauna dienasgaismā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu