Atgriezties pie patiesā • IR.lv

Atgriezties pie patiesā

Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Cieņpilni svētki, kuros ne tikai patiesi izbaudīt kopābūšanu, bet arī piesargāties no vīrusiem un atbildīgi izturēties pret apkārtējo vidi — bērnu svētku modē nākusi apzināta svinēšana

Noguruši no pandēmijas aizliegumiem, cilvēki steidz ar jaunu sparu piedzīvot satikšanos un svinēt svētkus. Turklāt daudziem trīsgadniekiem un četrgadniekiem šī ir pati pirmā izdevība savu dzimšanas vai vārda dienu nosvinēt plašākā sveicēju lokā, nevis tikai drošajā mājsaimniecības burbulī. 

Tomēr ārsti joprojām brīdina, ka ne tikai Covid-19, bet arī dažādu citu elpceļu saslimšanu un arī gripas izplatības risks ir ļoti liels. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi izplatījuši aicinājumu īpaši zīdaiņu vecākiem neapmeklēt publiskus pasākumus un izvairīties arī no bērnu svētku svinēšanas. Tas nozīmē, ka arī vecākajiem bērniem balle iet gar degunu.

Daudzi vecāki pielāgojas apstākļiem un rīko pavisam nelielus, toties ne mazāk nozīmīgus svētkus, uz kuriem jubilāram ir iespēja uzaicināt tikai vienu, toties sev pašu tuvāko ciemiņu.

Taču pastāstīt bērnam par to, kāpēc šoreiz izvēlēts citāds veids, kā nosvinēt, ir jāmāk viņa vecumam saprotamā un atbilstošā veidā. Jau iepriekš un uzsverot ieguvumus, nevis to, kā trūks. Nereti pašiem bērniem, it īpaši tiem, kuri pandēmijas laikā piedzīvojuši maz svētku, nemaz nav tik daudz priekšstatu, kādai vajadzētu būt dzimšanas dienai. Daudz vairāk iespaidu gan no pašu piedzīvotā, gan sociālajos tīklos redzētā sakrājuši vecāki. 

Apzinātu pieeju ne tikai ikdienai var trenēt gan vieni, gan otri. «Arī bērniem apzinātība palīdz atvieglot grūtības, ar kādām viņi saskaras ikdienā. Tā ļauj novērtēt konkrēto brīdi un tā skaistumu,» izdevumam The New York Times teikusi apzinātības pētniece un trenere Annaka Harisa. Vislabāk šo spēju bērnos trenēt ar savu piemēru — koncentrēties un saglabāt mieru arī sarežģītās situācijās un savus lēmumus, ja tie ir bērnam nesaprotami, skaidrot cieņpilni un mierīgi.

Tikpat būtisks ieguvums no klusākiem svētkiem ir mazāk atkritumu un neiztērēta nauda, kas ietaupīta ne tikai par dāvanām, bet arī ēdieniem, dekorācijām un citiem niekiem. Tādējādi savus svētkus var svinēt, apzināti izturoties ne tikai pret jubilāru, bet arī planētu.

Taču kā pieticībā nepazaudēt prieku un pozitīvu piedzīvojumu? 

Glempings istabā
Uzsliet viesistabā telti, ierīkot tajā guļvietu un sarīkot pidžamu ballīti «brīvā dabā» pat ziemas aukstākajos mēnešos būs interesants piedzīvojums gan jubilāram, kurš, iespējams, līdz šim nekad nav nakšņojis ārpus savas guļamistabas, gan viņa ciemiņam.

Dāvanu vietā piedzīvojumi
Lai gan dāvanas pasniegšanas brīdis, tās izsaiņošana un spēlēšanās var būt ļoti saviļņojoša, nereti jau pēc dažām dienām vai nedēļām tā iejukusi pārējo mantu jūklī, un mazais jau gaida nākamo iespaidu. Toties kvalitatīvi kopā pavadīts laiks paliek atmiņā gan bērniem, gan pieaugušajiem. Piemēram, jau laikus iegādātas biļetes uz teātri, uzaicinājums uz atrakciju parku vai kafejnīcu.

Neitrālas dekorācijas
Ja katrai ballītei izvēlas īpašu, tobrīd jubilāram aktuālu tēmu, piemēram, populārus multfilmu varoņus, iespējams, ka nākamajās dzimšanas dienās dekorācijas vairs nebūs derīgas. Vērts arī padomāt par materiālu, no kā izgatavoti rotājumi, jo pat visuniversālākie dekori no plāna papīra vai plastmasas pēc ballītes būs jāmet miskastē. Turpretim auduma karodziņus varēs glabāt ilgi.

Spēles
Augstāk par zemi. Paslēpes. Auksts vai karsts. Kad jādomā, kā izklaidēt bērnus (pat ja tie ir tikai divi), pirms «ķemmēt» Pinterest un citus sociālos tīklus, vērts pašam atgriezties bērnībā. Kuras spēles sagādāja vislielāko jautrību? Arī pavisam vienkārša priekšā lasīšana var būt liels iepriecinājums bērnam. Būtiskākais — arī vecākiem spēt iesaistīties aktivitātēs un vismaz uz ballītes laiku nolikt viedtālruni drošā attālumā.

Elektronisks ielūgums
Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ietaupīt, rīkojot svinības, ir ielūgumus izsūtīt elektroniski. Ja vēlaties sarīkot pavisam nelielas un neierastas svinības, ielūgumiem gan arī tāpat nenāksies tērēt pārlieku daudz papīra. Toties jo būtiskāk ir bērna izvēlētajam viesim un viņa vecākiem precīzi izstāstīt savu ideju — gan par to, cik plaši paredzēts svinēt, gan to, kas jāņem līdzi un kā iecerēts pasniegt dāvanu.

Pieredze


Viktorija Ozola,
piecu bērnu mamma, Montesori pedagoģe un bloga Espats.lv autore

Es neesmu mēģinājusi pielāgoties visām modes tēmām, mums ir pieci bērni, un šo 12 gadu laikā ir bijusi tikai viena tematiskā ballīte, kurai pati sagatavoju lielu daļu dekorāciju. Toties esam izpaudušies ar kūkām. Bērniem patīk vienkāršas lietas, svarīgākais viņiem ir satikt savus draugus, pabūt neierastās, krāsainās telpās. Visbiežāk esam īrējuši Latvijas Bērnu atbalsta fonda telpas Augstāk par zemi, jo nauda, ko samaksājam, aiziet kādam labam mērķim. 

Svarīgs ir arī faktors, ka plašas bērnu ballītes var būt ļoti dārgas — dekorācijas, dāvanas, galds. Turklāt mēs esam piecu bērnu vecāki, citreiz nogurstam no tā, ka visu laiku jādomā, ko un kā organizēt. Sākumskolas vecumā bērniem jau ir izteiktākas savas intereses, bet bērndārzniekiem rīkot lielas svinības — tā nereti vairāk ir vecāku vēlme. Protams, arī bērni noskatās, kā svētkus svin viņu vienaudži, taču viņi jau nezina «alternatīvās izmaksas» — nezina, kas vēl varēja būt. Vecāki viņiem pasniedz savu redzējumu.

Mums ar bērniem ir savas tradīcijas, piemēram, viņi vienmēr dzimšanas dienas rītā gaida balonu. Kamēr mums bija tikai divi bērni, katrā dzimšanas dienā dāvanu varēja gaidīt arī otrs. Vēlāk sapratām, ka vairākiem bērniem to vairs nevaram atļauties, pieņēmām ļoti apzinātu lēmumu, kam sākām bērnus arī gatavot, — dzimšanas dienā dāvanu saņem tikai jubilārs. Pārējos sākām vairāk iesaistīt dāvanas sagādē un iesaiņošanā. Kad tev būs dzimšanas diena, priecāsimies par tevi. Protams, ir bijuši rīti, kuros vienam dāvinām un vismaz divi blakus raud. Bet viņi pierod un pieņem. Svarīgi mācīt, ka dāvinām otram prieku un varam sarīkot svētkus tieši tam vienam bērnam!

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu