Ukrainas kara balsis.* Zeķes ar kara saukļiem • IR.lv

Ukrainas kara balsis.* Zeķes ar kara saukļiem

Marta Turetska. Foto no privātā arhīva
Anda Burve-Rozīte

Pēc trieciena Krimas tiltam pagājušajā nedēļā, 8. oktobrī, Martas Turetskas izveidotais uzņēmums Dodo Socks tviterī ievietoja fotogrāfiju ar zeķītēm, uz kurām attēlots degošs Krimas tilts ar asprātīgu (diezgan nepieklājīgu) parakstu. Uzņēmuma ieraksts vēstīja: «Kad vēlme kļūst par īstenību.»

«Ha-ha!» es priecīgi atsaucos uz viņas ierakstu, «pasūtīju tās jau 29. septembrī.» Tad Marta reaģēja ar sirsniņu. 

Mūsu saruna ar Martu Turetsku, Dodo Socks līdzīpašnieci, notika jau pirms tam. Ukraiņu zeķu ražotājs kļuva populārs Rietumu pasaulē un arī Latvijā septembra nogalē, kad konferencē Varšavā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts apsēdās uz skatuves, skatam nevilšus atklājot militāri zaļās zeķes ar raķetēm un uzrakstu ukraiņu valodā «Topchu Rusnju».

Martas stāsts par zeķīšu zīmola izveidi sniedzas astoņus gadus tālā pagātnē, kad Kijivā bija noticis Maidans un sākās militārais konflikts Donbasā. Tolaik viņa strādāja IT sektorā un kopā ar partneri Andriju Pļasunu piedalījās dažādos brīvprātīgo projektos Ukrainas kareivju atbalstam. 2014. gada februāris bija auksts. Ar ukraiņu apģērbu ražošanas kompānijām Marta un Andrijs sprieda, kā sagādāt siltas zeķes kareivjiem, kas tolaik centās atbrīvot krievu algotņu iekarotās teritorijas valsts austrumos. «Tā mēs nonācām zeķu pasaulē,» Marta saka. Vēlāk Martai un Andrijam šķita interesanti pamēģināt zeķītes ar asprātīgu dizainu — sākumā tās deva valkāt tikai draugiem. Viņiem patika. 2015. gadā Dodo Socks bija dzimis. Cilvēkiem ļoti patika, jo zīmols sadarbojās ar vietējiem māksliniekiem. 

Kad 24. februārī sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, Marta ātri tika skaidrībā: uzņēmums ir viņas ierocis cīņā ar okupantiem. Asprātīgie, brīžiem melnā humora piesātinātie saukļi palīdz uzturēt kaujiniecisku garu. Silda Ukrainas ekonomiku. Un dod atbalstu armijai — katrs Ukrainas uzņēmums tagad ziedo daļu ienākumu vai produkcijas.

28. februārī Dodo Socks atvēra veikalu Ļvivā un visus ienākumus ziedoja armijai. Dāvāja zeķītes arī brīvprātīgajiem cīnītājiem un cilvēkiem, kuri kara dēļ bijuši spiesti pārcelties. Akcijā portālā Savelife.in.ua viņi dažās stundās savāca 16 tūkstošus dolāru. Marta stāsta, ka ukraiņiem šobrīd nav nekā svarīgāka, kā izsist no savas valsts ienaidnieku un atgūt teritorijas. 

Dzīvojot kara apstākļos jau gandrīz astoņus mēnešus, viņai ir ieteikumi arī latviešiem: atbalstiet Ukrainu un boikotējiet Krieviju! Vienmēr pārbaudiet informāciju, ko patērējat, — vai tā nāk no uzticamiem avotiem. Neuzskatiet savu drošību par garantētu, rūpējieties par to katru dienu. «Ukrainas uzvara ir jūsu drošība,» saka uzņēmēja.

Vai Martas ražoto zeķīšu melnais humors ukraiņiem palīdz turēties pretī grūtsirdībai? Viņasprāt, tas ir labs karamākslas instruments. «Es domāju, tas palīdz noturēt mentālās veselības līdzsvaru. Mūsu zobošanās un nicinājums pret ienaidnieku to pazemina ukraiņu tautas acīs. Ar melnā humora palīdzību ukraiņu apziņā esam salauzuši mītu par šaušalīgo krievu armiju. Tādā veidā ir vieglāk cīnīties,» saka Marta. Viņa domā: ja agresoru spēj pavilkt uz zoba, tas zaudē savu iedomāto spēku un tavās acīs kļūst nožēlojams un smieklīgs. Vienas no Dodo Socks zeķītēm dizainētas ar miroņgalvām, no kurām aug saulespuķu lauks. Tā ir agresora armija, ko ukraiņi nokāvuši. Pircējs var izvēlēties: vienu miljonu nokautu ienaidnieku vai 10 miljonus ienaidnieku, vai arī 100 miljonus ienaidnieku.

* Rakstu sērija Ukrainas kara balsis pieejama brīvpieejā, pateicoties AS Latvijas Finieris atbalstam. #KopāParUkrainu

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu