Kā precīzi ievērot sankcijas? • IR.lv

Kā precīzi ievērot sankcijas?

Kristīne Līce. Foto — LETA
Kristīne Līce, Ārlietu ministrijas Juridiskās direkcijas vadītāja

Sankcijas kā ierobežojoši pasākumi ir ārpolitikas instruments, kura galvenais mērķis ir miermīlīgā ceļā novērst starptautisko tiesību pārkāpumus. Draudus mieram un drošībai, kas neizbēgami apdraud arī uzņēmējdarbību. Savu mērķi sankcijas var sasniegt tikai tad, ja tās tiek strikti ievērotas un ir efektīvas, tāpēc sankciju ievērošana ir Latvijas nacionālās drošības interesēs.  

Trīs veidu sankcijas

Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likums izšķir trīs sankciju veidus. Starptautiskās sankcijas ir ierobežojumi, kurus pieņēmusi Apvienoto Nāciju Organizācija vai Eiropas Savienība, vai cita starptautiska organizācija, kuras dalībvalsts ir Latvija. Tie ir tieši piemērojami vai ieviesti Latvijā likumā noteiktajā kārtībā. 

Nacionālās sankcijas ir atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem un starptautiskajām tiesībām sankciju likumā paredzētajā kārtībā Ministru kabineta noteikti ierobežojumi attiecībā uz sankciju subjektu. Visām personām, tajā skaitā Latvijā reģistrētiem vai strādājošiem uzņēmumiem, ir jāievēro gan starptautiskās, gan Latvijas nacionālās sankcijas. Starptautisko sankciju vai Latvijas nacionālo sankciju pārkāpšana ir smags noziegums, par kuru paredzēta atbildība Krimināllikumā.

Taču līdztekus starptautiskajām un nacionālajām sankcijām Latvijā tiek piemērotas arī būtiskas finanšu un kapitāla tirgu ietekmējošas Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu nacionālās sankcijas. Piemēram, finanšu tirgus dalībniekiem jāievēro arī ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja jeb ASV OFAC sankcijas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu