Autoostas elfi • IR.lv

Autoostas elfi

Brīvprātīgie dežuranti autoostā. No kreisās: Zlata, Elīna, Deniss, Aleksandrs, Ira un Ričards. Foto — Kristīne Madjare
Jana Altenberga

Biedrība Young Folks, kurā pārsvarā darbojas krievvalodīgie jaunieši, tika veidota kā platforma savu interešu un līderības iemaņu attīstīšanai. Nu jau gandrīz divus mēnešus viņi Rīgā palīdz ukraiņiem, kuri no okupētajām teritorijām bēg uz Eiropu

Viss sākās ar vienu ģimeni. Maija sākumā Alek­sandram Morozovam (35) piezvanīja no brīvprātīgo organizācijas Narvā un lūdza palīdzēt kādai bēgļu saimei no Ukrainas. Sagaidījis šos cilvēkus Rīgā, Aleksandrs viņus iesēdināja autobusā uz Liepāju, lai tālāk ar prāmi ukraiņi varētu doties uz Vāciju.

Igauņu partneri ļoti priecājās par atsaucību, tāpēc stundas laikā Aleksandram lūguši palīdzēt vēl divām ģimenēm, kas ceļā caur Krieviju un Igauniju bija pavadījušas jau vairākas dienas.

Lai no Liepājas autoostas līdz prāmim nav jāiet ar kājām, Aleksandrs ar vietējo jauniešu palīdzību noorganizēja transportu un grupas čatā brīdināja, ka kopumā būšot jāsagaida 10 cilvēki. Kad galapunktā jaunieši mēģināja konkrētos cilvēkus uzmeklēt, izrādījās, ka autobuss ir pilns ar ukraiņiem! Kļuva skaidrs, ka reālais bēgļu skaits, kas šķērso Igauniju un Latviju tranzītā, ir daudz lielāks, nekā līdz šim šķitis gan brīvprātīgo organizācijām, gan pašvaldībai.

Kad nedēļas laikā brīvprātīgie bija palīdzējuši jau vairāk nekā 40 ģimenēm, Aleksandrs nolēma piedāvāt savu atbalstu Rīgas autoostas administrācijai. Kasieres un apsargi, kas pēc personīgās iniciatīvas pirms tam bēgļiem palīdzēja, kā varēja, atviegloti uzelpojuši. Pat atvēlēja Aleksandra komandai atsevišķu stendu ar darba galdu un datoru bagāžas glabātavas telpās, kā arī plauktus saziedotajam apģērbam un ēdienam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu