Ar līva spītu • IR.lv

Ar līva spītu

Jānis Erenštreits. Foto – Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Diriģentam, skolotājam, Rīgas Doma kora skolas izveidotājam Jānim Erenštreitam 17. jūnijā paliek 80. Par godu viņa dzimšanas dienai Dzintaru koncertzālē izskanēs koncerts, uz kura mēģinājumiem diriģentu aicina… neierasties! Lai saglabātu pārsteigumu

Viņa koši zilo acu skatiens dzirkstī, un rokasspiediens ir ciešs. Apzinos — šī pati roka, kas šobrīd satvērusi sveicienam manējo, ar vienu vēzienu spējusi savaldīt koristu tūkstošus. Un nomierināt dažu labu nemiernieku zēnu korī. Šī pati roka prot gan smalki diriģēt, gan vajadzības gadījumā izkapināt izkapti un dārza dziļākajā stūrī, kur neģeld pļaujmašīna, nopļaut zāli. Smalkā Rīgas diriģenta tēls slēpj sīkstu, mazliet spītīgu līvu pēcteci, kuram neiespējams nav nekas. Ja grib. Ja tic.

Labi, ka Jānim Erenštreitam esmu piezvanījusi laikus — jau maija beigās. Sarunājam satikties pēc divām nedēļām, jo agrāk gluži vienkārši neesot laika. Te Doma kora skolā iestājeksāmeni jāvērtē, te koris jānoklausās, te svētku koncertam jāgatavojas. Diriģenta ikdiena ir saplānota pa stundām. Tas nekas, ka Erenštreits jau vairāk nekā desmit gadu nav Rīgas Doma kora skolas direktors. «Šī skola ir mana mīlestība. Cik ilgi vien varēšu, tik ilgi tai veltīšu laiku,» viņš sola.

Izrādās, pat uz lauku mājām Mērsragā izdodas izrauties tikai tik daudz, lai nopļautu zāli, aplaistītu un apravētu. «Kāda pasēdēšana un parunāšanās? Ar sievu Silviju runājam pa ceļam mašīnā,» nosmej diriģents.

 Šomēnes svinēsit apaļu jubileju. Ar kādām izjūtām un domām to gaidāt?
Jubileja — tas ir skaisti. Dzintaru koncertzālē tieši manā dzimšanas dienā paredzēts koncerts. Cik saprotu, tiek gatavots liels pārsteigums. Man iesaka nenākt uz ģenerālmēģinājumu, lai tas netiktu sabojāts. Bet mans uznāciens ir paredzēts. Tas nozīmē — ja iepriekš nebūsim izmēģinājuši, viņiem būs jānolasa manas domas, un tas mani dara mazliet bažīgu. (Smejas.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu