Ainava ar putniem un kaķiem • IR.lv

Ainava ar putniem un kaķiem

1
Pēteris Vasks. Foto — Reinis Hofmanis
Laura Dumbere

Esmu jūtīgs puisis, par sevi saka komponists Pēteris Vasks, kuram Dievs esot acis ielicis slapjā vietā. Pēc vārda kabatā viņam jāmeklē, bet pēc asarām un notīm ne. Aizvadītajā gadā viņš nosvinējis 75 gadu jubileju, saņēmis Lielo mūzikas balvu un Izcilības balvu kultūrā

Pēteris Vasks ir visvairāk atskaņotais mūsdienu latviešu komponists pasaulē. Vienīgais latvietis, ar kuru līgumu par darbu regulāru izdošanu noslēgusi prestižā Eiropas mūzikas izdevniecība Schott Musik International. Viņam jaundarbus pasūta slavenie izpildītāji — kvarteti Kronos un Artemis, The Hilliard Ensemble, Kremerata Baltica un citi.

Par aizvadītā gada nogalē saņemto Izcilības balvu kultūrā, kas tiek piešķirta par īpašiem starptautiskiem panākumiem un Latvijas vārda nešanu pasaulē, Pēteris Vasks ir priecīgs un aizkustināts. Tikai viņu mulsina vārds «izcilība». Kas ir izcilība, kā to noteikt?

«Es neesmu nekāda izcilība. Esmu pazemīgs kalpotājs, kas kalpo dižākajai no mūzām — mūzikai. Nesen iznāca mans jaunais mūzikas albums ar mākslinieka Ilmāra Blumberga Kalpotāja tēlu uz vāciņa. Noliekta galva. Pazemība un kalpošanas laime. Bet par izcilību gan nevaru un negribu izteikties.»

Ierodoties viesos pie komponista, tieku tūliņ ierauta Pārdaugavas dzīvnieku pasaules notikumos. Vasks plānā džemperītī skrien sniegotajā dārzā izbērt barību putniņiem. Tieku iepazīstināta ar Pogu — vārnu, kuru pieradinājusi dzīvesbiedre, kinorežisore Dzintra Geka. Melnā Poga un viņas meita uzskata, ka ir Vasku ģimenes mājdzīvnieki. Čāpo pa pagalmu kā baigās saimnieces, nevienam negriež ceļu. Prātā nāk daudzie Vaska skaņdarbi, kas veltīti mūsu planētas spārnotajai civilizācijai: Ainava ar putniem, Mūzika aizlidojušajiem putniem un Līdzenuma ainavas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu