Nāvējošās 3,3 tonnas • IR.lv

Nāvējošās 3,3 tonnas

1
Zinaīda Makasejeva savu dēlu vienmēr atcerēsies kā strādīgu un mīļu cilvēku. Antonam mājās bijis vienkāršs seifs, bet dēls nav gribējis stāstīt, kādus dārgumus tajā glabā. Mamma pēc bērēm seifu atvērusi. «Ziniet, kas tur bija? Apsveikuma kartītes, ko mēs viņam bijām dāvinājuši.» Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Pirms gada Salu tilta pārbūves darbos gāja bojā jauns puisis — viņu sadragāja nepareizi izkustināts dzelzsbetona bloks. Darba inspekcijā lietas izmeklēšana ievilkās, bet policija joprojām nav noskaidrojusi atbildīgos. Miljoniem vērtos pasūtījumos cilvēka dzīvība nav nekādā vērtē, skumji secina upura māte

Tas notika pērn 2. septembrī drīz pēc divpadsmitiem. Remontdarbu laikā uz Lucavsalas pārvada sešmetrīgs dzelzsbetona bloks uzgāzās strādniekam Antonam Makasejevam (23), kurš tikai pirms dažiem mēnešiem bija sācis darbu uzņēmumā Tilts. Neatliekamās palīdzības dienests saņēma izsaukumu 12.42 un aizveda cietušo uz Austrumu slimnīcu. Pulksten 16.35 viņš nomira. Antona mamma Zinaīda to uzzināja tikai ap septiņiem, kad bija ieradusies slimnīcā apraudzīt savainoto dēlu. «Nepaspēju atvadīties,» viņa saka asarām acīs.

Visa aizvadītā gada garumā Zinaīda Makasejeva ir centusies noskaidrot apstākļus, kādos gāja bojā viņas dēls. Tas bijis neticami grūti — Valsts darba inspekcijas izmeklēšana, kurai vajadzēja noslēgties divu mēnešu laikā, ilga pusgadu. Savukārt Valsts policija, izmeklējot Antona nāvi, gada laikā joprojām nav sapratusi, ir vai nav noticis noziegums. Parasti saistībā ar nāves gadījumiem darbā piemēro Krimināllikuma 146. pantu par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, kas izraisījusi cilvēka nāvi vai smagus miesas bojājumus. Pēdējo desmit gadu laikā pēc šī panta ir sākti 119 kriminālprocesi, izbeigti 94, trīs vēl ir izmeklēšanā, un tikai 22 nodoti kriminālvajāšanas sākšanai. Tātad tikai aptuveni piektā daļa lietu nonāk līdz tiesai.

Kā gada laikā notikusi Antona nāves apstākļu izmeklēšana? Ir atklāja vairākas dīvainības un pretrunas, cenšoties saprast, kas atbildīgs par jaunā strādnieka nāvi.

Novēlotais telefonzvans

Nelaime notika Salu tilta pārbūves laikā, ko veica no divām būvkompānijām ACB un Tilts izveidotais uzņēmums ACB un Tilts. Rīgas domes Satiksmes departaments bija ar to noslēdzis tilta renovācijas darbu līgumu par 19,7 miljoniem eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu