«Uz mums skatās ar aizdomām» • IR.lv

«Uz mums skatās ar aizdomām»

TikTok vadītājs Alekss Džu: «Mēs zinām, ka daudziem cilvēkiem ir liela skepse par to, ka esam ķīniešu kompānija»
© The New York Times un Der Spiegel

Ķīnā radītais TikTok ir šobrīd visstraujāk augošais sociālais tīkls pasaulē. Taču vienlaikus tas saņem daudzus pārmetumus: par infantilu saturu, par naudas pieņemšanu no bērniem, par satura cenzūru un pat rietumvalstu izspiegošanu. Lai apgāztu šos pārmetumus un aizspriedumus, no ēnas iznācis TikTok vadītājs Alekss Džu, pēdējos mēnešos piekrītot intervijām, no kurām līdz šim bija izvairījies

Līdzīgi daudziem citiem sociālajiem tīkliem, arī TikTok vadītājs Alekss Džu uztraucas par savas kompānijas tēlu. Viņš pats un daudzi miljoni TikTok lietotāju uzskata, ka šī lietotne, kurā cilvēki apmainās ar īsiem, pašu veidotiem videoierakstiem, ir radošuma, vaļsirdīgas pašizpausmes un muļķīgu  deju paradīze.

Tomēr vairāki cilvēki ASV valdībā pret šo sociālo tīklu izturas ar aizdomām. Tā pamatā ir fakts, ka TikTok māteskompānija ir septiņus gadus vecais ķīniešu sociālo mediju uzņēmums ByteDance. 

Pērn rudenī divi ASV Kongresa senatori oficiāli pieprasīja savas valsts specdienestiem veikt TikTok izvērtējumu, proti, vai šī sociālā tīkla izvēršanās neapdraud nacionālo drošību. Politiķiem ir aizdomas, ka mobilā lietotne varētu nodarboties ar ASV pilsoņu izspiegošanu, kā arī iejaukties vēlēšanu procesā.

Amerikāņiem jau ir bēdīga pieredze ar ārvalstu ietekmi: izlūkdienesti atzina, ka Krievijas troļļi, visticamāk, ar Kremļa atbalstu dažādos sociālajos tīklos izplatīja daudz dezinformācijas pagājušo ASV prezidenta vēlēšanu laikā 2016. gadā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu