Keep Calm and Carry On* • IR.lv

Keep Calm and Carry On*

Kristaps Klauss. Foto — LETA
Kristaps Klauss, Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors

Brexit beidzot notiek — vai ir pamats satraukumam par Latvijas kokrūpniecības eksporta nākotni?

Slavenais teiciens Keep calm and carry on tika radīts 1939. gadā, lai uzmundrinātu britu sabiedrību, kurai, gatavojoties Otrajam pasaules karam, bija sašļukusi dūša. Vēstījums gaužām vienkāršs: pretinieks to vien gaida, lai paredzamo grūtību priekšā mēs zaudētu cīņassparu, tādēļ mūsu pareizā atbilde ir saglabāt mieru un turpināt darīt visu ierasto.

Kādēļ šis teiciens, manuprāt, vislabāk raksturo Latvijas un Eiropas kokrūpniecības noskaņojumu attiecībā uz Brexit? Ne tikai tāpēc, ka tas ir pats saprātīgākais, ko šādos neskaidrības apstākļos darīt, bet arī tāpēc, ka šim teicienam nebija gandrīz nekādas lomas sabiedrības omas uzlabošanā Otrā pasaules kara laikā (sadrukātie 2,5 miljoni skrejlapu netika izplatīti, un 1940. gadā papīra deficīta apstākļos lielākā daļa tika pārstrādāta makulatūrā), bet tas kļuva populārs 2008. gada globālās recesijas laikā.

Kopš Lielbritānijas 2016. gada referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības daudz runāts par tā ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību. Pēc ilgām un mokošām diskusijām beidzot ir skaidrs, ka šā gada 31. janvārī Lielbritānija tiešām pamet ES, taču šīs izstāšanās praktiskās sekas ekonomikā joprojām ir sarunu priekšmets un turpināsies šogad.

Šķiršanās pieredze katram ir sava. Dažādas nozares var saskarties ar dažādiem izaicinājumiem, tāpēc gaidāmās Brexit sekas šajā rakstā esmu aplūkojis ļoti šauri — tikai no Latvijas kokrūpniecības skatpunkta. Tomēr varbūt šis skatījums arī kādam citam liksies interesants un derīgs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu