«Man patīk risināt vairākas problēmas» • IR.lv

«Man patīk risināt vairākas problēmas»

Kaspars Rožkalns. Foto — Reinis Hofmanis
Sergejs Pavlovs

Kaspars Rožkalns (35) gribēja būt žurnālists, bet jau studiju laikā kļuva par uzņēmēju. Pēdējos piecus gadus darbojies LIAA un, kļūstot par tās vadītāju, grib tikt pāri latviešu viensētnieciskumam — mainīt komunikācijas pieeju gan aģentūras iekšienē, gan investoru uzrunāšanā

Ierēdņi un uzņēmēji, šķiet, dzīvo divās paralēlās pasaulēs — reti ir gadījumi, kad uzņēmējs kļūst par ierēdni vai otrādi. Rožkalns pabijis abās pusēs. Sākotnēji, stājoties augstskolā, sapņojis par žurnālista karjeru, tomēr ātri sapratis — viņam ir cits aicinājums. Bijis nelielu uzņēmumu līdzīpašnieks, vēlāk vadījis tulkošanas biroju Linearis Pekinā, bijis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecību galva Ķīnā un Vācijā, bet kopš šā gada janvāra ir LIAA direktors.

Ko viņš domā, kad uzņēmēji nosauc Magnetic Latvia kampaņu par «bulšitu», kāda iemesla dēļ vācu milži Continental un Hella uzbūvēja savas rūpnīcas Lietuvā, nevis Latvijā, un kāpēc viņam acīmredzami nepatīk atcerēties, ka agrā jaunībā bija spiests pamest darbu Latvijas Pastā — par to Ir Nauda intervijā.

Jau studiju beigās jums sākās uzņēmējdarbības posms, bijāt līdzīpašnieks piecās kompānijās.
Ja, man bija uzņēmums, kas nodarbojās ar mikroautobusu nomu, arī transportu un loģistiku. Nevar teikt, ka neveiksmīgi. Tad sapratu, ka man pietrūkst teorētisko zināšanu, un aizgāju mācīties maģistros Turībā. Pa vidu pastrādāju daudzos uzņēmumos, mēģinot atrast īsto nišu —  ko es gribu darīt. Nonācu tulkošanas birojā Linearis, kur varēju savienot ikdienas darbu ar uzņēmēja gēnu, jo tur man deva zināmā mērā brīvas rokas realizēties, vadot vispirms pārdošanu, pēc tam — visu uzņēmumu. 

Vienu brīdi vadīju biroju Igaunijā, bet tas likās par tuvu. Gribējās kaut kur aizbraukt, kaut ko vairāk redzēt, paplašināt horizontu, un 2014. gadā aizbraucu vadīt filiāli Ķīnā, Pekinā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu