Zaļa, digitāla, konkurētspējīga • IR.lv

Zaļa, digitāla, konkurētspējīga

Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks

Decembrī darbu sāk jaunā Eiropas Komisija Urzulas fon der Leienas vadībā. Kādas būs tās ekonomiskās politikas prioritātes?

Pasaule un Eiropa ir nopietnu pārmaiņu priekšā. Klimata pārmaiņas, strauja tehnoloģiju attīstība un digitalizācija, sabiedrības novecošana ir tikai daži piemēri. Mūsu sabiedrības un ekonomikas ir jāsagatavo šiem izaicinājumiem, vienlaikus saglabājot Eiropas unikālo sociālās tirgus ekonomikas modeli. Lai cīnītos ar klimata pārmaiņām, Eiropas Savienība ir izvirzījusi mērķi līdz gadsimta vidum kļūt par klimata neitrālu ekonomiku. Lai saglabātu konkurētspēju, Eiropai ir jāturas līdzi straujajam inovāciju un digitalizācijas tempam pasaulē.

Šāda mēroga transformācijas radīs milzīgas pārmaiņas sabiedrībā. Ir jānodrošina, lai zaļā un digitālā transformācija notiktu sociāli pieņemamā veidā, lai ieguvēji būtu visi un neviens netiktu atstāts iepakaļ.

Tie reģioni, kurus visvairāk ietekmēs zaļā transformācija, tiks atbalstīti ar jauna Godīgas transformācijas fonda palīdzību.

Iedzīvotāju sociālajai aizsardzībai digitālās ekonomikas apstākļos būs jāatjauno darba tirgus normatīvā bāze, īpaši tas attiecas uz t. s. platformu ekonomiku. Godīgai konkurencei, kā arī valsts funkciju un sociālo programmu pietiekamai finansēšanai būs jānodrošina digitālās ekonomikas efektīva aplikšana ar nodokļiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu