Pasaules viesnīcu kartē • IR.lv

Pasaules viesnīcu kartē

Viesturs Kuļikovskis. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Kā Viesturam Kuļikovskim izdevies kļūt par ietekmīgu viesnīcu tīkla īpašnieku Rīgā un attīstīt sadarbību ar reģiona tirgus līderi Radisson? Viņš atzīst — dzīvē nav vērts ņemt līdzi slikto pieredzi, bet tikai tās dotās mācības. Viņa mācība krīzes laikā bija darījums ar slaveno Lehman Brothers, bet tagad uzņēmējs brīdina: banku sektora kļūdu dēļ nedrīkst žņaugt Latvijas biznesu

Viesturs Kuļikovskis (46) nekustamo īpašumu biznesā nonāca pēc ilgāka karjeras posma banku sektorā. Pēc ekonomiskās krīzes specializējās tieši viesnīcu biznesā — 2012. gadā sāka ar slaveno Astor, kādreizējām Latvijas Universitātes studentu kopmītnēm Vecrīgā, un pamazām izpletās kā ietekmīgs Rīgas viesnīcu tīkla līdzīpašnieks. Izveidoja sadarbību ar starptautisko Radisson zīmolu. Nesen viņa un biznesa partnera grupas uzņēmums iegādājies piekto projektu — viesnīcu Radisson Blu Daugava, kas tiks renovēta, ar modernu konferenču centru. Kad apjautājos par biznesa mērogu, viņš atzīst, ka termins «lielākais Rīgas viesnīcu īpašnieks» viņam vienmēr licies skaļš un tā vietā labāk teikt «viens no lielajiem».

Kuļikovskis, kurš zināšanas par finansēm un biznesu sākotnēji guva 90. gadu progresīvākajā vidējās izglītības iestādē Rīgas Komercskolā un pēcāk Rīgas Biznesa skolā, līdztekus uzņēmējdarbībai pašlaik darbojas arī savas kādreizējās augstskolas Padomnieku konventā, kā arī Rīgas Lutera draudzes padomē. Intervijā uzņēmējs stāsta, kā Rīgā izveidoja veiksmīgi strādājošu viesnīcu tīklu un kā Latvija iezīmējas Eiropas tūrisma biznesa kartē.

Vai ar prieku strādājat biznesā Latvijā?
Viss ir salīdzināms. Daudzās jomās Latvija ir ļoti attīstīta: ļoti labi attīstīta elektroniskā vide, daudzas lietas, kas Latvijā ir pašsaprotamas, citur vēl ir tikai nākotne. Arī birokrātijas līmenis Latvijā ir saprotams. Pietiek paskatīties Āzijas virzienā, un Latvija ir ideāla. 

Nopietnākā problēma Latvijas sabiedrībā ir liekulība: nedod Dievs, esi kļūdījies vai kaut kas nav izdevies, uzreiz rāda ar pirkstu. Domāju, tā ir arī viena no mūsu lielākajām politikas problēmām — liekulības līmenis tiek turēts uz maksimumu. Ilgtermiņā vajadzīgu lietu darīšana regulāri nozīmē īstermiņā nepopulāru lēmumu realizēšanu. Nedod Dievs, kāds politiķis pateiks, ko tiešām domā. To var pateikt tikai tad, ja esi neatkarīgs. Pilnīgi neatkarīgi cits no cita neesam, lai kā gribētu to deklarēt. Arī tad, ja finansiālais stāvoklis ir ļoti labs, tu neesi brīvs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu