Palīdzot iedvesmot citus, gūt iedvesmu pašam • IR.lv

Palīdzot iedvesmot citus, gūt iedvesmu pašam

2
Autores foto no personiskā albuma.
Kristiāna Meškauska

Mācoties vidusskolā, piedalījos profesionālās pilnveides izglītības programmā „Panākumu Universitāte”, kas piedāvāja dažādu interesantu cilvēku vieslekcijas. Tās aizrāva un iedvesmoja tik ļoti, ka nolēmu palīdzēt iedvesmot citus jauniešus. Tas ir aktīvs un interesants darbs, kurā varu likt lietā savas prasmes un zināšanas, lai palīdzētu citiem jauniešiem no visas Latvijas.

Gandarījums par patiesu interesi

Ik gadu programmā piedalās aptuveni 600 jaunieši no visas Latvijas, kurus reizi mēnesī uzrunā iedvesmojoši vieslektori. Man patīk līdzdarboties jauniešu programmā – rīkot aptaujas, lai uzzinātu, kādus lektorus jaunieši vēlas dzirdēt, uzturēt sociālos tīklus, atspoguļojot spilgtākos domugraudus. Labākais brīdis ir tad, kad redzu – jaunieši klausās un piedalās diskusijās ar patiesu interesi. Vienmēr jūtos saviļņota, ja pēc vieslekcijas izveidojas rinda ar skolēniem, kuri vēlas uzdot lektoram vēl kādu jautājumu un uzzināt ko vairāk.

Tā ir iespēja arī man pašai satikt un dzirdēt daudzas iedvesmojošas personības. Rit programmas desmitais gads, dzirdēti daudzi cilvēki, taču man visvairāk atmiņā palicis uzņēmējs Jānis Kļaviņš. Viņš lekcijā atgādināja, ka dzīvē neveiksmju būs vairāk nekā veiksmes, taču vienmēr ir jāmēģina un jādara atkal. Manuprāt, šādas atziņas jauniešiem ir ļoti vērtīgas. Ja man būtu iespēja, vēlētos kā lektoru uzaicināt ASV uzņēmēju, datortehnoloģiju korporācijas “Microsoft” dibinātāju Bilu Geitsu. Viņš lekcijās skolēniem stāsta par 11 pamatprincipiem, kurus pusaudži diez vai uzzinātu skolas sienās. Manuprāt, tieši tāds ir dažādu skolēnu projektu mērķis – palīdzēt uzzināt to, ko nevar iemācīties skolā.

Jaunieši ir atvērti un gatavi darīt

Ikdienā bieži var dzirdēt dažādus viedokļus par to, kādi ir mūsdienu jaunieši. Tā kā pati esmu jauniete un ikdienā daudz komunicēju ar vienaudžiem vai vidusskolēniem, varu teikt, ka mūsdienu jaunieši ir atvērti un gatavi darīt. Viņi ir ļoti azartiski, labprāt piedalās konkursos, turklāt nebūt nav tā, ka jauniešiem prātā tikai izklaides. Lielai daļai patīk lekcijas par filozofiskām un ļoti nopietnām tēmām, piemēram, uzņēmējdarbību vai mārketingu.

Arī mani pašu ļoti saista uzņēmējdarbības joma, tāpēc esmu sākusi studijas Biznesa augstskolā Turība. Esmu spērusi pirmos soļus uzņēmējdarbībā un nākotnē noteikti vēlos izveidot pati savu uzņēmumu ar starptautisku zīmolu. Jau tagad zinu, ka tas darbosies izglītības nozarē un ar jauniešiem.

Nekad nesaki nekad!

Tas šķiet paradoksāli, jo savulaik man ļoti nepatika skola un mācīšanās. Man nepatika mūsu izglītības sistēma un mācīšanās tradīcijas, attiecības starp skolotājiem un skolēniem, tāpēc 11.klasē izvēlējos pāriet uz tālmācību. Tā bija ļoti vērtīga pieredze, jo mācīties bija daudz grūtāk. Tieši tālmācība man palīdzēja kļūt patstāvīgākai, piespiest sevi izdarīt lietas līdz galam un veidot raksturu. Man radās pārliecība, ka varu paveikt daudz vairāk un palīdzēt arī citiem.

Lai cik ļoti kādreiz man nepatika izglītības joma, tagad piedaloties daļa šo procesu man šķiet saistoši un interesanti. Kādreiz pat nevarēju iedomāties, ka ar prieku mācīšos un palīdzēšu mācīties citiem. Tā personiski pārliecinājos, cik patiess ir senais teiciens – nekad nesaki nekad!

Autore Kristiāna Meškauska ir jauniešu programmas brīvprātīgā koordinatore, Rīgas Tālmācības vidusskolas absolvente.

Komentāri (2)

PukitisLaunitis71 01.10.2019. 16.21

Visi šie ”11 pamatprincipi” un ”220 stratēģijas” dzīvē nedod pilnīgi neko. Dzīvē ir jāatrod pašam savs ceļš un tas jānoiet. Drīkst bez sajūsmā degošām acīm un iedvesmas pilnām frāzēm.

0
0
Atbildēt

0

minisi910 26.09.2019. 02.25

Šī elektroenerģijas taupīšanas metode bija slēpta 20 gadus, un tagad ikviens var to izmantot un maksāt 2 reizes mazāk – http://bit.ly/lesspaid Protams, es to visu pārbaudīju, izmantojot to 3 mēnešus ar tādu pašu patēriņu, es samaksāju 30-40% mazāk naudas!s

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu