Atkritumu vara • IR.lv

Atkritumu vara

Aivars Ozoliņš

Konkurences padome novērš rīdziniekiem neizdevīgo atkritumu monopolu 

Konkurences padomes lēmums neļaut uzņēmumam Tīrīga slēgt līgumus ar Rīgas iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu ir novērsis reketu un izspiešanu, kas draudēja rīdziniekiem, ja galvaspilsētā būtu radīts atkritumu apsaimniekošanas monopols. Kaut gan Rīgas dome vēl nav atsaukusi vienošanos ar iecerētajiem monopolistiem un bija solījusi tiesāties, KP drosmīgais lēmums ir šo konfliktu pacēlis «valsts pret mafiju» līmenī, un valsts nu vairs nevar piekāpties.

Tīrīgas pārstāvji droši vien sašustu par «reketu» un «izspiešanu» viņu darbības raksturošanai un «mafijas» apzīmējumu likumīgai sadarbībai ar Rīgas pašvaldību. Sak, pat atbildīgā ministrija ir atzinusi par juridiski pamatotu mūsu privātās un publiskās partnerības vienošanos, un mums nav nekāda sakara ar nosauktajām organizētās noziedzības metodēm. Tiktāl viņiem būtu taisnība. Nav jau tā, ka reketieri klauvē pie rīdzinieku mājokļu durvīm un piedraud: vai nu tu paraksti ar mums līgumu, vai nu…

Paga, tiešām tā nav? Bandīti trenūzenēs pagaidām pie durvīm nedauzās, taču domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs līdz pēdējam uzstāja, ka līgumam ar Tīrīgu jābūt, «lai neizveidojas situācija, ko mēs redzam vienā vai otrā pilsētā, piemēram, Itālijā, kad atkritumi nav izvesti un viss stāv uz ielas», un mudināja rīdziniekus parakstīt jaunus līgumus. Bet vides ministrs Juris Pūce otrdien aicināja valdību izsludināt Rīgā ārkārtas situāciju, lai «neradītu haosu» un novērstu «iedzīvotāju veselības apdraudējumu». Pūces ministrija pirms trim nedēļām sniedza atzinumu, ka domes lēmums atdot atkritumu apsaimniekošanu monopolā vienai firmai uz 20 gadiem neesot pretrunā ar «normatīvajiem aktiem», un pirms nedēļas brīdināja — ja KP apturētu līgumu, varētu izveidoties situācija, ka pilsētā nav «darboties spējīga režīma, kas nodrošina sadzīves atkritumu izvešanu».

Diezin vai Pūces apvienības Attīstībai/Par biedrs aizsardzības ministrs Pabriks gribētu ievest Rīgā karaspēku, lai vāc atkritumus. Arī vides ministra pēdējās nedēļās prasītie paskaidrojumi Rīgas domei izskatās pēc centieniem izskatīties stingram, bet netraucēt monopola izveidošanai. Toties daiļrunīga ir Burova atsaukšanās uz Itāliju, kuras dienvidos atkritumu biznesu kopš 80. gadu sākuma kontrolē organizētā noziedzība. Neapolē tiešām ielās veidojās atkritumu kalni, un pirms pieciem gadiem Itālijas valdība tiešām apsvēra iespēju izmantot armiju cīņai ar atkritumu mafiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu