Sveika un sveiks! • IR.lv

Sveika un sveiks!

Pauls Raudseps

Atšķiries vai mirsti!

Šī Latvijas kino sava ceļa gājēja Andreja Ēķa iemīļotā frāze varētu būt par moto šim Ir Nauda numuram. Gan pats Ēķis, gan žurnāla otra lielā raksta varoņi — jaunuzņēmumu dibinātāji — nevis seko citu iemītām takām, bet veido savu biznesu tur, kur neviena cita nav. Un viņiem izdodas, jo tā var apsteigt konkurentus un piedāvāt kaut ko ne tikai unikālu, bet arī pieprasītu.

Andrejs Ēķis pēdējos divdesmit piecos gados politiski aktīvās sabiedrības uzmanību piesaistījis dažādās jomās. Kā televīzijas kanāla LNT dibinātājs un vadītājs. Kā Šķeles un Šlesera politiskā spēka Par labu Latviju dibinātājs un vadītājs. Kā Digitālgeitā tiesātais. Tomēr plašāka auditorija, kas varbūt pat nezina viņa vārdu, noteikti ir pamanījusi viņa filmas. Rīgas sargi, Sapņu komanda 1935, Svingeri — visi kases gabali, kuri var lepoties ar lielu skatītāju skaitu un kas Ēķi pārliecinājuši, ka pat tādā mazā tirgū kā Latvija kino var būt bizness. Tāpat kā par politiskajām aktivitātēm, arī par savām filmām Ēķis saņēmis ne mazumu kritikas, un kultūras aprindās viņš augstu nekotējas, tomēr tas pašu Ēķi maz satrauc. Viņa atbilde ir īsa — jūs neprotat pelnīt naudu.

Ēķis ir paraugs gan tam, kā uztaisīt biznesu nišā, kas citiem varētu likties pilnīgi bezperspektīva, gan arī tam, kādai ir jābūt aizrautībai, lai to dabūtu gatavu. «Man ir kaifs no nekā uztaisīt kaut ko,» viņš saka intervijā Andai Burvei-Rozītei. «Kad esmu ar kādu ideju pārņemts, man galvā rodas tāds kā orgasms.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu