Maina brokastu tradīcijas • IR.lv

Maina brokastu tradīcijas

3
Alise Balgalve (centrā) ar sava biznesa komandu.
Zane Mače

Sākusies ar personisku vēlmi atgūt slaido līniju pēc bērniņa piedzimšanas, Alises Balgalves aizraušanās ar veselīgu brokastu musli pāraugusi uzņēmumā Felici ar ļoti ambiciozu mērķi – pievērst graudu maisījumu ēšanai miljonu cilvēku

Nelielo telpu ēkā pretim vecajai Rīgas Radio rūpnīcai piepilda labības smarža. Te pilns ar graudu maisiem, toveros gatavas sajaukšanai stāv sasmalcinātas dzērvenes un sēklas. Kāda kundze ar rokām fasē papīra turziņās gatavo musli jeb sauso brokastu maisījumu Graci. Uzņēmuma Felici īpašnieces Alises Balgalves biznesa pirmsākumi ir ļoti sievišķīģi – viņa stāsta, ka vienmēr gribējusi savu uzņēmumu, bet jaukt musli pamudinājusi vēlme nomest lieko svaru. Maijā uzņēmums svinēja trīs gadu jubileju, bet Latvijas žurnāls Forbes iekļāvis Alisi starp 30 veiksmīgākajiem uzņēmējiem, kuri vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu.

Felici iedīgļi radās 2009.gadā – pēc pirmā bērniņa piedzimšanas, gribot ātrāk atgūt slaidās formas, Alise konsultējās ar mediķim, kuri aicināja domāt par organismu attīrošiem un gremošanu uzlabojošiem produktiem ar šķiedrvielām. Jaunā māmiņa un studente sāka pastiprināti interesēties par pārtiku, kura ražošanas procesā nebūtu «apdalīta», bet saglabātu savas vērtīgās īpašības. Pirmo brokastu musli Alise sajauca no veikalu plauktos atrodamajām ēdamlietām – diedzētiem graudiem, sēkliņām. Rokoties vērtīgo graudaugu apcirkņos, togad izstādē Riga Food, Alise iepazinās ar tritikāli – graudaugu šķirni, kas radusies, sakrustojot kviešus un rudzus. Tā selekcionēta lopiem, lai dzīvniekus nobarotu liesus, ar nelielu daudzumu tauciņu. Alise smejas – tādus sevi grib redzēt arī cilvēki.

Der govij, arī cilvēkam

Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtā ar šo graudu selekciju tobrīd nodarbojās jau 15 gadus, Latvijā pārtikā tos neizmantoja, bet Kanādā un Polijā gan. Alise noskaidroja, ka šie graudi ir piemēroti gan sportistiem, gan tievēt gribošajiem, jo ir lielisks proteīna un šķiedrvielu avots. Apņēmīgā sieviete devās ciemos pie selekcionāriem, un saruna izdevās – viņiem bija šķirne, bet neviens negribēja pirkt sēklu, jo nezināja, kur izaudzēto realizēt, toties Alisei radās ideja. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu