Dizains nav skaista lieta • IR.lv

Dizains nav skaista lieta

2
Konstantin Grcic. Glove. Keramisks trauks. 2002

Jaunā izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā visu apgriež kājām gaisā

Birste, kura vienlaikus ir arī lineāls, hantele, rotaslietu kārba, drēbju pakaramais, šķīvis vai izskatās pēc futbolbumbas. Putekļsūcējs sliņķiem, iebūvēts krēsla atzveltnē. Lampa, apgriezta kājām gaisā, kupolu novietojot tās pamatnē, bet slēdzi – augšpusē. Puķu pods – durvju bremze. Viens krēsls saimniekam un sunim. Bērnu gultiņa, kas vienlaikus var kalpot arī kā paplāte, un žogs – kā sols. Nosauktie ir tikai daži no objektiem, kas iekļauti Vācijas Ārējo sakaru institūta (ifa) un kuratora Folkera Albusa veidotajā izstādē Citādāk nekā parasti. Laikmetīgais dizains un ieraduma spēks.

«Mums ir priekšstati, standarti, kādam jāizskatās krēslam, kādam jābūt tepiķim, taču tepiķis var būt arī sega. Cilvēks dzīvo savos stereotipos kā būrī. Jaunākās, 21.gadsimta paaudzes dizaineri vairs nedomā, ka dizains nozīmē tikai skaistu lietu. Šī izstāde apgriež mūsu priekšstatus kājām gaisā un rosina domāt,» saka izstādes Latvijas kuratore un muzeja vadītāja Inese Baranovska. Izstādei atlasīti piemēri, kas spilgti raksturo mūsdienu dizaina fenomenu – spēju paskatīties uz ierastām lietām no citas perspektīvas, apšaubot tradicionālās pamatnostādnes un parādot to absurdo dabu. 106 dažādi darbi un kopumā 148 objekti atklāj lielo daudzveidību, kā var atšķirīgi risināt dažādus dizaina uzdevumus, vienam objektam bieži vien apvienojot sevī vairākas funkcijas. Līdzās 47 Vācijā strādājošu dizaineru un dizaineru grupu darbiem izstādīti 20 objekti, kuru autori pārstāv Dāniju, Franciju, Itāliju, Nīderlandi, Austriju, Portugāli, Zviedriju, Šveici un Spāniju. Izstāde provocē diskutēt par priekšmetiem, vērtējot to funkcionalitāti, izmantotos materiālus, konstrukciju un kontekstu. 

Izstādē iekļauti arī Latvijas dizaina paraugi, kas sasaucas ar izstādes ideju – iesīkstējušo priekšstatu pārskatīšanu. «Atšķirībā no ārzemniekiem, kuru darbi dažkārt ir atraktīvi, ekskluzīvi joki, bet funkcionalitāte pieklibo, mūsējiem viss ir praktisks un lietojams,» latviešus raksturo Baranovska.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu