Atmostieties taču! • IR.lv

Atmostieties taču!

2
Sandra Kalniete.
Aivars Ozoliņš

Kamēr Krievija militarizējas, mums vajag prezidentu, kas pārliecinoši stiprina partnerību ar Rietumiem un ceļ tautas pašapziņu, uzskata Sandra Kalniete. Ar viņu sākam iespējamo prezidenta kandidātu interviju sēriju

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete savas izredzes Valsts prezidenta vēlēšanās vērtē pieticīgi, taču nevēlas publiski apspriest Vienotības vadības aizkulišu spēles, kuras, kā nojaušams, mudinājušas viņu pieteikt savu kandidatūru, lai sabiedrībā sāktu atklātu diskusiju par nākamo prezidentu. Mūsu saruna notika 28.februārī, dienu pēc Borisa Ņemcova slepkavības Maskavā, ko pieredzējusī politiķe uzskata par būtisku pavērsiena punktu un uzsver – tagad ir īpaši svarīgi, lai Latvijas prezidents nebūtu ar prokremlisku vai neskaidru nostāju. Viņas pašas nostāja Kremlim acīmredzot ir skaidra – pirmdien Kalnieti aizturēja lidostā Maskavā , kad viņa kā Latvijas oficiālā pārstāve devās uz Ņemcova bērēm, un pasludināja par Krievijā nevēlamu personu.

Līdz kandidātu oficiālai izvirzīšanai vēl ir laiks. Kāpēc pati pieteicies jau tagad?
Latvijas apstākļos tas ir neparasti, ja pats piesakās. Bet man ir liela pārliecība, ka diskusijai sabiedrībā ir jābūt, un es pieteicos, lai to iekustinātu. Taču tas nenozīmē, ka mani tiešām izvirzīs. Mans mērķis – lai arī citas partijas un sabiedriskās organizācijas domā, kādu prezidentu vēlamies redzēt šajos konkrētajos ģeopolitiskajos apstākļos. Mums jādomā par prezidentu, kurš var pārliecinoši pārstāvēt Latviju starptautiski. Jo visos nākamajos gados, kamēr Krievijā kaut kas nemainīsies, prezidenta lielākais uzdevums būs stiprināt saites ar mūsu partneriem.

Vai teiktais nozīmē, ka pašreizējais prezidents tam neatbilst?
Prezidents Bērziņš ir tāds miera laiku prezidents. Viņš labi atbilst latviešu mentalitātei, jo esam tādi viensētu cilvēki. Man ideāla prezidente šķiet Vaira Vīķe-Freiberga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu