Bet ja nu karš... • IR.lv

Bet ja nu karš…

4
NULL

Lietuvas Aizsardzības ministrijas izdota grāmata sniedz padomus, kā rīkoties, ja valstij uzbruktu svešs karaspēks

Krievijas agresija Ukrainā ir piespiedusi arī Baltijas valstu iedzīvotājus aizdomāties par savu zemju likteni. Lai gan Lietuvai nav ne robežas ar lielo Krieviju, ne arī spriedzes attiecībās ar krievu minoritāti, kas veido aptuveni 6% no iedzīvotāju kopskaita, vārds «karš» pēdējā laikā dzirdams diezgan bieži. Turklāt Lietuva robežojas ar Kaļiņingradas apgabalu – anklāvu, kas pēc Otrā pasaules kara tika Krievijai un tagad ir bāztin piebāzts ar Krievijas karavīriem un bruņojumu.

Eļļu ugunij nu pielējusi Lietuvas Aizsardzības ministrija, pagājušajā nedēļā publiskojot grāmatu Kas mums jāzina par sagatavošanos ekstremālām situācijām un kara laikam. 96 lappušu izdevums, kurā vienīgā ilustrācija ir aizsardzības ministra Joza Oleka (Juozas Olekas) portrets, sniedz visdažādākos padomus, kā rīkoties, ja piemeklē dabas vai cilvēku izraisītas nelaimes un avārijas, kā arī kara gadījumā. Tieši pēdējā padomu daļa, protams, izpelnījās vislielāko uzmanību. Lai gan, taisnību sakot, vajag daudz pacietības, lai izlasītu sausi uzrakstīto tekstu, kur svarīga un noderīga  informācija iejukusi birokrātisku terminu brikšņos.

Grāmatas tirāža – 5000 eksemplāru, kas aizceļos uz skolām, bibliotēkām, jauniešu un sabiedriskajām organizācijām, kuras atbalsta valsts aizsardzību. Izdevuma elektronisko versiju PDF formātā var lejupielādēt no ministrijas mājaslapas. Grāmatas izdošana izmaksājusi ap 6000 eiro. Ministrijas pārstāve Viktorija Cieminīte (Viktorija Cieminytė) apgalvo, ka grāmatas līdzautoriem, kuri ir valsts iestāžu darbinieki, honorāri nav maksāti, bet nauda iztērēta grāmatas iespiešanai. Cieminīte pauž prieku, ka interese par grāmatu ir ļoti liela, droši vien tiks izdots papildmetiens.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu