Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

2
Izraēlas militārajā operācijā Gazas sektorā nogalināto palestīniešu skaits pārsniedzis 550, ievainoti vairāk nekā 300. Upuru un ievainoto vidū ir civiliedzīvotāji, arī bērni. ASV atvēlēs 47 miljonus dolāru humānajai palīdzībai Gazas joslas civiliedzīvotājiem. Vairāk nekā desmit palestīniešu kaujinieku nogalināti, kad mēģināja iekļūt Izraēlas teritorijā pa pazemes tuneļiem no Gazas. Sadursmē ievainoti arī Izraēlas karavīri. ANO Drošības padome aicinājusi apspriest pamieru, taču palestīniešu kustības Hamas līderi paziņojuši — tas ir iespējams ar nosacījumu, ka tiek izbeigta palestīniešu Vidusjūras piekrastes anklāva blokāde.

Nedēļas notikumi pasaulē

Prokrieviskie separātisti Ukrainas austrumos nodevuši Malaizijas amatpersonām 17.jūlijā notriektās pasažieru lidmašīnas divas melnās kastes. Malaysia Airlines laineris ceļā no Nīderlandes uz Kualalumpuru tika notriekts ar tālās darbības raķeti virs separātistu kontrolētās teritorijas. Katastrofā gāja bojā visi 298 pasažieri un apkalpes locekļi, vairāk nekā puse upuru ir Nīderlandes pilsoņi. Ukrainas valdība un kaujinieku grupējumi paziņojuši, ka 10 km rādiusā ap avārijas vietu ievēros pamieru, lai dotu starptautiskajiem izmeklētājiem drošu piekļuvi katastrofas teritorijai.

Eiropas Savienības (ES) līderi Eiropadomes sanāksmē nav spējuši vienoties par amatu sadali jaunajā Eiropas Komisijā, lēmums būs jāpieņem nākamajā samitā 30.augustā, līdz kuram jānosauc un jānoklausās visi kandidāti. 

ES valstu vadītāji sanāksmē Briselē lēmuši par sankcijām Krievijai, kas pārsniedz visas līdz šim īstenotās. Savukārt ASV paziņoja, ka būtiski pastiprina sankcijas pret Krieviju, vēršoties pret aizsardzības, finanšu un enerģētikas uzņēmumiem. ASV sankcijām pakļauts naftas rūpniecības gigants Rosneft, Gazprombank un Vnesheconombank, kā arī gāzes gigants Novatek. Sankcijas vērstas pret pašpasludinātajām Doņeckas un Luganskas «tautas republikām» Ukrainas austrumos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu