Ukrainas ceļš • IR.lv

Ukrainas ceļš

2
Aivars Ozoliņš

Asociācijas līgumi ar ES pieliek punktu Eirāzijas savienības projektam

Parakstīdams asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, Ukrainas prezidents Petro Porošenko pagājušo piektdien nodēvēja to par otro svarīgāko notikumu Ukrainai pēc neatkarības iegūšanas 1991.gadā. Svinīgos pasākumos runātajam mēdz būt pompozitātes deva, taču šajā reizē tā diezin vai piemīt arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalstītāju korim, kura ieskatā Ukraina izdarījusi «traģisku kļūdu» un nostājusies uz «Baltijas ceļa».

Ukrainas, Gruzijas un Moldovas ar ES parakstīto līgumu vēsturisko ilgtermiņa nozīmīgumu Krievijas pašreizējie valdnieki patiesībā jau ļoti nopietni novērtējuši pirms četriem mēnešiem, sākdami agresiju Ukrainā tieši tādēļ, lai novērstu tās aiziešanu pa šādu Baltijas ceļu, ko ukraiņi pieprasīja iepriekšējam prezidentam Viktoram Janukovičam, kurš pērn novembrī pēdējā brīdī bija atteicies šo līgumu parakstīt. Prezidents Porošenko to īpaši uzsvēra, parakstīdams līgumu ar tieši to pildspalvu, kura bija sagatavota Janukovičam.

Pagājušonedēļ tika parakstīta asociācijas līguma otrā daļa – par padziļinātu un visaptverošu brīvās tirdzniecības zonu (DCFTA). Tam uzreiz ir svarīgas ģeopolitiskas sekas – Ukraina vairs nav pat hipotētiska kandidāte Putina veidotajai muitas un Eirāzijas savienībai jeb atjaunotai Krievijas impērijai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu