Radars Pasaulē • IR.lv

Radars Pasaulē

5

Nedēļas notikumi pasaulē


Svinīgā ceremonijā Augstākajā radā
jaunievēlētais Ukrainas prezidents Petro Porošenko nodevis prezidenta zvērestu, solot saglabāt valsts vienotību. Viņš izsludināja amnestiju separātistiem, kuriem uz rokām nav asiņu un kuri nav iesaistīti terorisma finansēšanā. Taču nākamajā dienā viņš neieradās tautas sapulcē Kijevas Maidanā, kas Porošenko pieprasīja atlaist parlamentu un izsludināt jaunas vēlēšanas. Porošenko par savas administrācijas vadītāju iecēlis savu ilggadējo biznesa partneri Borisu Ložkinu, par preses sekretāru – pašam piederošā 5. kanāla žurnālistu Svjatoslavu Cegolko.

Bulgārija apturējusi Krievijas atbalstītā gāzesvada South Stream būvniecību savā teritorijā, reaģējot uz ES un ASV kritiku. Gāzesvadu paredzēts būvēt pa Melnās jūras gultni, apejot Ukrainu. Tas ir viens no galvenajiem Maskavas projektiem, lai samazinātu atkarību no Ukrainas teritorijā izvietotās gāzes transporta infrastruktūras, eksportējot Krievijas dabasgāzi uz Rietumeiropu. 

Lietuva ir izpildījusi visus kritērijus eiro ieviešanai. Tādējādi Lietuva 2015.gada 1.janvārī kļūs par eirozonas 19.dalībval-sti, paziņoja Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka. Tiesa gan, Lietuvas iestāšanās eirozonā vēl jāapstiprina arī ES dalībvalstīm. Galīgo lēmumu Eiropas institūcijas pieņems tuvākā pusotra mēneša laikā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu