Bailes dzīvības cenā • IR.lv

Bailes dzīvības cenā

7
Pirmajos divos dzīves gados bērni saņem vakcīnas pret kopumā 12 infekcijas slimībām. Taču divarpus gadu vecā Luīze Gabriela nav vakcinēta. Viņas vecāki Evita un Jānis ir pārliecināti — ar vakcīnu daudzumu ir krietni pārspīlēts. Piemēram, viņi netic, ka mazo Luīzi apdraudētu difterija
Gunita Nagle

Sekojot daktera Google ieteikumiem, Latvijā pieaug to vecāku skaits, kas izlemj savus mazuļus nevakcinēt ne pret vienu bīstamo slimību. Rezultātā – ik gadu kāds nevakcinēts bērns nomirst, kaut gan būtu varējis vispār pat nesaslimt

Rejoša klepus lēkmes ir tik biežas, ka neļauj ne gulēt, ne paēst. Tik spēcīgas, ka izraisa vemšanu. Tāds ir garais klepus, kas pērn jūnijā Bērnu slimnīcā izdzēsa deviņus mēnešus veca mazuļa dzīvību. Arī aizpagājušajā gadā ar garo klepu nomira kāds zīdainis. Savukārt 2010.gadā kāds mazulis zaudēja cīņā ar tuberkulozi. Iepriekšējos gados četri bērni nomira ar difteriju. Neviens no viņiem nebija vakcinēts.

Pēdējos gados Latvijā pieaug to vecāku skaits, kas atsakās no bērnu vakcinēšanas. 2012.gadā oficiālus atteikumus noformēja vidēji 2% jaundzimušo vecāki, taču ir arī tādi, kuri no vakcinēšanas atsakās, neparakstot nekādus dokumentus.

Epidemiologi par to ir uztraukušies, jo pēdējos gados pasaulē, arī attīstītajās valstīs, spēkā pieņēmušās tādas nāvējošas slimības, kuras daudzi uzskatīja par noarhivētām:  garais klepus, masalas, poliomielīts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu