Apdraudēts? • IR.lv

Apdraudēts?

2
Nacionālais botāniskais dārzs pagājušā gada 8.decembrī, kad, kā stāsta tā direktors Andrejs Svilāns, «mēs ar kolēģiem tēlojām sliktās fejas un ar grābekļiem dauzījām sniegu no trauslāko un nestabilāko skujkoku zariem»
Anita Brauna

Nacionālais botāniskais dārzs glabā vērtīgu augu kolekciju un piedāvā izglītojošas izklaides sabiedrībai, bet tā zinātniskā darbība ir vāja

Pagājušajā nedēļā daudzus satracināja ziņa, ka Nacionālais botāniskais dārzs (NBD) ierindojies to 22 Latvijas zinātnisko institūciju sarakstā, kas starptautiskā izvērtējumā saņēmis vērtējumu «vājš vietējais spēlētājs», un to turpmāka finansēšana atzīta par nelietderīgu. Šāds atzinums tika uztverts gandrīz vai kā svētuma zaimošana un pierādījums ārvalstu ekspertu kaitniecībai, tomēr viņu veiktā analīze rāda nepielūdzamus faktus – laikmetam atbilstoša zinātniskā darbība NBD Salaspilī nenotiek gandrīz nemaz. «Sava daļa taisnības tajā ir,» atzīst arī NBD direktors Andrejs Svilāns, kurš situāciju skaidro ar objektīviem faktoriem un vainīgs nejūtas.

Eksperti NBD vērtēja pēc pieciem kritērijiem. Kopējo zinātnisko darbu eksperti – pieci profesori no Lielbritānijas, Vācijas, Somijas, Serbijas un Nīderlandes – novērtējuši ar vienbalsīgu vieninieku.

Vietējas nozīmes pētījumi

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu