Pārbaudījumu laiks • IR.lv

Pārbaudījumu laiks

5
Protestētāja Kijevas centrālajā laukumā
Aleksejs Grigorjevs

Kamēr par Bandjukoviču dēvētais prezidents uzskata kompromisu par vājumu, konfrontācija ir reālākais Ukrainas scenārijs

Kristīne no Odesas rak-sta savā Facebook profilā: «Jā, šī nakts būs grūta. To apzinos, bet esmu atnākusi uz Maidanu. Būšu šeit līdz rītam… Vai man bail? Protams, ka bail. Esmu taču meitene. Bet vienalga es būšu šeit. Gribu dzīvot no bandītiem brīvā, civilizētā valstī!»

Kāpēc mēs šeit, tūkstoš kilometru no Kijevas tālajā Rīgā, jūtam līdzi Kristīnei no Odesas? Tāpēc, ka atceramies sevi uz barikādēm pirms 23 gadiem un apzināmies, ka Kristīne turpina mūsu toreizējo cīņu.

Pašreizējā konfliktā, kas Ukrainu pārņēmis, kopš valdība novembrī noraidīja ES asociācijas līguma parakstīšanu un izvēlējās tuvināties Krievijai, darbojas trīs galvenie spēki. Viens ir prezidents Janukovičs, viņa ģimene un sabiedrotie. Otrs ir Ukrainas tauta kopā (nosacīti) ar opozīciju. Trešais –  Krievija. Situācija kļūst arvien drūmāka, pagājušajā nedēļā protestētāju vidū jau pirmie bojāgājušie. Kā šis konflikts var atrisināties?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu