Radiet neaizstājamu darba instrumentu! • IR.lv

Radiet neaizstājamu darba instrumentu!

3

 

Mazo un vidējo uzņēmumu loma pasaules ekonomikā ir ļoti nozīmīga. Izņēmums nav arī Latvija, kur tie veido lielu tautsaimniecības daļu. Būtisks ekonomisko aktivitāti raksturojošs rādītājs ir komersantu skaits uz 1000 iedzīvotājiem, un Latvijā tas ir būtiski palielinājies pēdējo 12 gadu laikā – no 17 komersantiem 2001.gadā līdz 36 komersantiem 2012.gadā. Mazie un vidējie uzņēmumi bieži aizņem tirgus nišas, kas lieliem uzņēmumiem nav ekonomiski izdevīgas vai interesantas. Pēc Eurostat pašreizējiem datiem, Latvijā mazie un vidējie uzņēmumi nodrošina 51% no kopējā darbavietu skaita valstī, kas ir augstākais rādītājs ES valstīs.

Tomēr, neraugoties uz mazo uzņēmumu nenoliedzamo ieguldījumu, ir daudz neveiksmju, piemēram, mazo uzņēmumu īss pastāvēšanas laiks, slikts darba sniegums, zemi biznesa rezultāti, neapmierinoša darba vide, nemotivējoša uzņēmuma kultūra. Kāpēc daži mazie uzņēmumi ir veiksmīgāki par citiem?

Plaši pētījumi Eiropā, kā arī nedaudzi pētījumi Latvijā un mūsu pieredze liecina, ka mazajiem uzņēmumiem ir tendence pārsvarā orientēties uz īstermiņa darbību. Visbiežāk sastopamās barjeras stratēģijas plānošanai ir šādas: 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu