Izcils ātrums • IR.lv

Izcils ātrums

5
Avoti: Akamai Technologies, Lattelecom, Sixrevisions.com
Pauls Raudseps

Konkurence dod rezultātus – Latvijai ir ātrākais internets Eiropā un viens no ātrākajiem pasaulē

Šķiet, neviens to nebija plānojis vai izvirzījis par valstisku mērķi, taču pēdējo gadu laikā vismaz vienā ar internetu saistītā jomā Latvija ir izvirzījusies par pasaules līmeņa zvaigzni. Aprīļa beigās interneta pakalpojumu nodrošinātājs Akamai Technologies laida klajā savu kārtējo, 2012.gada ceturtā ceturkšņa pārskatu The State of the Internet par interneta stāvokli pasaulē. Tajā Latvija jau otro reizi parādījās ceturtajā vietā pasaulē un pirmajā vietā Eiropā pēc vidējā pieslēguma ātruma, apsteidzot ne tikai mūsu Baltijas kaimiņus, bet arī tādas reģiona IT lielvalstis kā Zviedrija un Somija. (Mērījums attiecas tikai uz fiksēto internetu un neiekļauj pieslēgšanos caur mobilajām ierīcēm.) 

Latvijā vidējais pieslēguma ātrums ir 8,9 megabiti sekundē (Mbps), kas nozīmē, ka vienā sekundē tiek pārraidīti 8,9 miljoni «bitu», kas ir mazākā datoros izmantotā informācijas vienība. Tas ir trīs reizes lielāks ātrums nekā vidēji pasaulē un gandrīz četrus tūkstošus reižu ātrāks par pirmo interneta savienojumu, kurš tika izveidots starp Latviju un Igauniju 1992.gadā.

Pirmo reizi Latvija ielauzās Akamai topā 2009.gadā, tolaik ieņemot septīto vietu. Toreiz vidējais ātrums Latvijā bija 5,1 Mbps, bet pasaulē – 1,5 Mbps. Kopš tam Latvijas interneta pakalpojumu sniedzēji ir spējuši ne tikai turēties līdzi nemitīgam interneta ātruma pieaugumam pasaulē, bet pat attīstīties ātrāk par daudzām citām līdervalstīm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu