Jauns kino • IR.lv

Jauns kino

4
Una Rozenbauma
Kristīne Simsone

21.septembrī uz kinoekrāniem nonāk 6 stiķi Lielajam Kristapam nominētu pašmāju jauno režisoru īsfilmu izlase. Divas stundas garās filmu programmas kinodarbi ir žanriski dažādi, sižetiski saistoši un vieš cerību, ka ar Latvijas kinematogrāfa nākotni viss būs kārtībā. Iepazīstinām ar īsfilmu autoriem


Una Rozenbauma

Režisora prasmes savai pirmajai kinolentei Logs Una ir sakrājusi pašizglītošanās ceļā – filmējot reklāmas. Viņa ir māksliniece reklāmas aģentūrā DDB un tic, ka kino savā ziņā ir tāda «mānīšanās», kas apvieno stāstu stāstīšanu, vizuālās mākslas un mūziku. Viņas vizuāli krāšņā īsfilma Logs, kas tapusi gleznainajā Rūmenes muižā un pavisam drīz dosies uz Raindance – svarīgāko neatkarīgā kino festivālu Eiropā -, arī ir stāsts par meliem. Īsfilma režisorei ir atspēriens lielajai filmai, ko viņa cer uzņemt nākotnē. Ideālajā variantā tā apvienotu Hičkoka romantisko detektīvu Šarāde un Žila Verna Kapteiņa Granta bērnus, ļaujot skatītājam no jauna atklāt humora izjūtu un piedzīvojumu kāri.

Ilze Kunga-Melgaile
Īsfilmas Gaismas zīmes režisorei kino interesē jau kopš bērnības. Šī interese viņu aizveda uz Valsts kino un televīzijas universitāti Sanktpēterburgā, kur Ilze apguva kinorežiju Igora Masļeņņikova – padomju laika kulta seriāla Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumi veidotāja – meistarklasē. 

Gaismas zīmes ir režisores piektā īsfilma, un tā ir dzimusi no prozaiķa Ērika Kūļa tāda paša nosaukuma stāsta, ko Ilzei ieteikusi izlasīt mamma. Ar labdabīgi komiskām vēsmām caurstrāvoto īsfilmu par divu cilvēku satikšanos režisore ir vēlējusies parādīt, ka par nopietnām lietām var labi pastāstīt arī ar humoru. Nākotnē Ilze vēlētos uzņemt filmu par pieauguša cilvēka atbildību pret bērnu un sarežģīto audzinātāja darbu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu